Nakon najave da će se ulazak u Prištinu naplaćivati - "Priština pripada narodu"

Gradonačelnik Gnjilana Ljutfi Haziri izjavio je da se protivi ideji gradonačelnika Prištine Špenda Ahmetija da se ulaz u Prištinu automobilom naplaćuje.

Izvor: Kosovo online

Ponedeljak, 19.10.2020.

17:13

Nakon najave da će se ulazak u Prištinu naplaćivati -
Ilustracija: Chris McGrath / Staff

Ahmeti je najavio da će ulazak u Prištinu automobilom uskoro koštati. To, prema njegovim rečima, rešava problem zagušenog saobraćaja.

Međutim, Haziri je na pitanje kako ocenjuje takvu odluku, istakao da se u Prištinu može ući uz naplatu, ali i dodao da Gnjilane ima tri izlaza na prelazima, te će se to vratiti desetostruko.

"Priština pripada narodu. Oni to mogu da urade uz plaćanje, ali Gnjilane ih ima tri ulaza, oni moraju da plate deset puta veći ulazak ljudi iz Gnjilana u Prištinu", naveo je Haziri.

Nakon brojnih kritika zbog izjave o plaćanju automobila za ulazak u Prištinu, Ahmeti je naglasio da će to biti učinjeno kako bi se izbegla gužva u saobraćaju i zaštitili građani od zagađenja vazduha.

"S obzirom na to da su putevi uski i ne mogu se proširiti u centru, jedino rešenje ostaje izgradnja alternativnih puteva (prstenova) i plaćanje putarine za vožnju u naseljenim delovima grada, gde postoje zagušenja, a to može prouzrokovati zagađenje", poručio je Ahmeti.

Gradonačelnik Prištine je naveo da se oni slede primer Londona.

"Pored plaćenog parkinga, razmotrili smo i mogućnost poreza na vožnju u centru. Na engleskom je to poznato kao 'Congestion Charge'. London je glavni grad koji je najbolje regulisao taj sistem", ukazao je Ahmeti.

Prema njegovim rečima, nema rampi, nema diskriminacije, kada se donese odluka da se ovo pravilo odnosi na sve i sprovodi se kamerama.

"U malom gradu u kome možete da prepešačite sa jedne na drugu stranu za 30 minuta i sa ozbiljnim zagađenjem tokom zime, prioritet bi trebao biti borba protiv nepotrebne upotrebe automobila", ocenio je Ahmeti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: