UN osudile napade na civile u Nagorno-Karabahu

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš žestoko je osudio napade na civilno stanovništo, dok se Azerbejdžan i Jermenija optužuju za kršenje novog primirja.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 18.10.2020.

21:13

UN osudile napade na civile u Nagorno-Karabahu
EPA/CHRISTOPHER JUE

Gutereš je osudio "sve napade na naseljene zone pogođene u sukobu".

"Tragična smrt civila, posebno dece, u poslednjem napadu 16. oktobra u gradu Gendže je potpuna neprihatljiva", izjavio je portparol Gutereša, Stefan Dižarik..

Generalni sekretar UN izrazio je i "duboko žaljenje" što su dve strane u sukobu "ignorisale" ponovljene apele međunarodne zajednice o neposrednom prekidu vatre.

Ukupno 13 civila, među kojima deca, poginulo je u noći između petka i subote u bombardovanju grada Gendže, drugom gradu po veličini u Azerbejdžanu. U tom napadu je povređeno oko 50 osoba.

Bombardovanje grada Gendže dogodilo se nedelju dana posle prvog pokušaja uvođenja primirja pod okriljem Rusije.

Jermenija i Azerbejdžan su potom postigli dogovor o novom primirju koji je stupio na snagu u subotu u ponoć, ali obe zemlje nastavljaju da se međusobno optužuju za kršenje dogovora.

Nagorno-Karabah je enklava u Azerbejdžanu naseljena Jermenima i od rata u prvoj polovini devedesetih godina vlada u Bakuu nema kontrolu nad tom teritorijom. U sukobu započetom krajem septembra poginulo je nekoliko stotina ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: