"Osam godina slušam kako Vučić sprema izdaju Kosova"

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je da osam godina sluša kako predsednik Srbije Aleksandar Vučić "sprema izdaju" Kosova.

Izvor: Novosti

Petak, 16.10.2020.

08:56

EPA/SRÐAN SUKI

On je ujedno i upitao da li ima smisla "osudili čoveka za nešto što nije učinio, samo zato što neki smatraju da će učiniti".

"Vučić se uhvatio u koštac sa mnogobrojnim problemima Kosova. On se pokazao kao odogovran državnik po mnogim nacionalnim pitanjima. Sud o njegovom radu su dali građani na izborima", kazao je Irinej za "Večernje novosti".

Dodao je da misli da bi trebalo prepustiti Srbima i Albancima da se sami oko svega dogovore bez nametanja "rešenja" u korist samo jednog naroda. "U tom pogledu Sjedinjene Američke Države mogu odigrati veliku i istorijsku ulogu", rekao je patrijarh.

Rekao je i da je na Kosovu i Metohiji proveo veliki deo života.

"U Prizrenskoj bogosloviji sam bio đak, zatim, profesor i rektor. Kada sam prvi put došao u Prizren tamo je živelo oko 16.000 Srba. Koliko je danas tamo Srba? Uvek sam govorio da u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji prvi uslov treba da bude bezbedan povratak oko 250.000 Srba, proteranih u periodu od 1999. do 2004. godine. Međunarodna zajednica treba da pomogne, najpre, po tom pitanju, pa tek onda da organizuje razgovore o drugim temama", rekao je Irinej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: