Sistem pred kolapsom - ovo je tačka kad će sve pući

Zdravstveni sistem zemlje je pred pucanjem, objavili su hrvatski mediji, navodeći tačku koja će biti prelomna za pucanje celog sistema.

Izvor: B92, Jutarnji list

Petak, 16.10.2020.

08:26

Sistem pred kolapsom - ovo je tačka kad će sve pući
Tanjug/AP Photo/ Francisco Seco, Pool

Klinički bolnički centar "Sestre milosrdnice" u ovom trenutku "van pogona" ima 124 zdravstvena radnika jer su oni ili zaraženi koronavirusom ili su u samoizolaciji. U Kliničkoj bolnici "Sveti duh" već je 11 pozitivno testiranih, piše Jutarnji list.

Slično je i u bolnici u Splitu, jer kažu da mogu da funkcionišu sa do 50 teških pacijenata, a sada ih je već 30.

Jutarnji podseća da dnevni broj zaraženih i hospitalizovan dramatično raste a da vlada nije izložila nikakav konkretan plan borbe protiv epidemije. Istovremeno, mediji prenose i projekcije stručnjaka da bi u Hrvatskoj za dve nedelje moglo biti i 1.000 slučajeva dnevno.

To je ta tačka u kojoj je funkcionisanje zdravstvenog sustava ozbiljno ugroženo - pre svega zbog izloženosti zdravstvenog kadra zarazi, zbog koje bi se moglo dogoditi da o obolelima nema ko brinuti, naveo je Jutarnji list.

Podsetimo, dva dana zaredom Hrvatska je zabeležila apsolutni rekord po broju novozaraženih, i oba puta to je iznad 700.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: