Bubalo: Iliću žao

Ministar privrede Predrag Bubalo kazao je da je Velimiru Iliću žao ako je svojom izjavom povredio novinarku B92 na Kopaoniku.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.08.2005.

10:12

Default images

Kako tvrdi republički ministar privrede, Predrag Bubalo, njegov kolega iz Vlade, ministar za kapitalne investicije, je pre početka sednice Vlade Srbije, upoznao članove vlade sa događajem na Kopaoniku i izrazio žaljenje zbog incidenta sa novinarima.

Bubalo je rekao da je Ilić, tim povodom, poslao saopštenje u kojem, između ostalog, kaže da mu nije bila namera da povredi novinara. Takvo saopštenje ministra Ilića, međutim, do sada nije stiglo u redakciju B92.

Za razliku od ispada u javnosti protiv B92 i njene novinarke, ministar za kapitalne investicije, Velimir Ilić, danas, se nije pojavio na konferenciji za novinare da se javno izjasni o izrečene uvrede.

Umesto toga, njegovo izvinjenje su pročitale njegove kolege, izraživši neslaganje sa njegovim postupkom: "Ono što je važnije od izvinjenja je to da su svi članovi vlade izrazili žaljenje zbog ovakvog postupka i da i mi političari možemo da preteramo, ali je jedno sasvim sigurno - ovo se više neće ponoviti", kazao je ministar za privredu, Predrag Bubalo, što je izazvalo smeh novinara.

Ministar unutrašnjih poslova je bio, na svoj uobičajeni način, nešto konkretniji: "Političari moraju da shvate da novinari u svojoj potrazi za istinom često postavljaju provokativna pitanja i da političari često nemaju razumevanja za to, ali da novinari ne smeju da preteruju u tome".

Posle svih ispada ministra Ilića od kada je ušao u vladu, uključujući i one koje je počinio nakon incidenta na Kopaoniku, za koje se jedino i izvinio, izgleda da njegove kolege iz vlade nisu baš toliko sigurne da ih više neće biti. Na novinarsko pitanje kako se može biti siguran da se ovakvi ispadi više neće ponavljati, ministar Jočić kaže: "Pa mislim da se nece to vise ponoviti".

Sat vremena o Ilićevim ispadima; uskoro i o Marku

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić odbio je na sednici Vlade Srbije da se pred kamerama izvini novinarima TV B92 koje je prethodnih dana vredjao, piše Blic od petka, pozivajući se na izvor blizak Vladi Srbije.

"Sat vremena se raspravljalo o Ilićevom ponašanju. Bila je prilično zategnuta atmosfera. Protiv takvog ponašanja najglasniji je bio ministar kulture Dragan Kojadinović, dok je Velja Ilić galamio odbijajući da se bilo kome izvinjava", preneo je Blic izjavu svog izvora.

"Ostali ministri su podržali inicijativu SPO, a zbog Ilićevog odbijanja pribeglo se srednjem rešenju - da se ministar za kapitalne investicije izvini putem saopštenja", naveo je sagovornik Blica, dodajući da nije razmatrana mogućnost ostavke, pošto bi to značilo i pad vlade.

Premijer Vojislav Koštunica na sednici Vlade prihvatio je da se narednih dana održi sastanak lidera vladajuće koalicije na kojoj će biti reči o okolnostima povlačenja optužnice protiv Marka Miloševića, kao i o daljim evropskim integracijama Srbije.

Takođe, kako tvrdi naš sagovornik, Koštunica je garantovao da će se „naći način da se onemogući rad agencije za obezbeđenje „Lupus“ čiji je vlasnik Aleksandra Ivanović, supruga Milorada Ulemeka.

Tomislav Nikolić: "Razumevanje" za B92

Osim novinarskih udruženja, i zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić pokazao je prilično razumevanje za novinare B92. On je za Blic rekao da bi, da je na mestu premijera Koštunice, smenio Velimira Ilića, jer ne bi mogao da trpi takvog ministra koji bruka i Vladu i Srbiju.

Nikolić međutim ne vidi nikakvu sličnost između rečnika koji koristi ministar Ilić i njegov stranački šef Vojislav Šešelj. Pošto je izgleda Nikolić zaboravio, podsećamo šta je sve Šešelj rekao za B92 samo tri dana nakon ubistva tadašnjeg saveznog minsitra odbrane Pavla Bulatovića.

“Ne mislite valjda da ćemo mi dozvoliti da nas ubijate kao zečeve, a da ćemo mi vas da tetošimo ovde i uzgajamo u saksijama, vodite računa o tome. Vas sa B92 i ostalih izdajničkih ekspozitura. Sada više nema u rukavicama ništa. Ko radi za Amerikance moraće da snosi posledice. Kakve? Najgore moguće, radite protiv svoje države, plaćeni ste američkim parama da uništavate svoju državu. Vi ste izdajnici, vi ste najgori. Nema više ništa gore od vas. Vi ste gori od bilo kakvih kriminalaca”.

Zanimljivo je da je Bora Đorđević, zamenik ministra kulture i informisanja podržao odnos ministra Ilića prema B 92, iako je resorni minsitar i njegov nadređeni Dragan Kojadinović tražio raspravu o ponašanju ministra za kapitalne investicije.

"Pretnja - poruka svim novinarima"

Organizacija Reporteri bez granica saopštila je da je zaprepašćena uvredama koje je srpski ministar uputio novinarima B92.

"Zgroženi smo uvredama i pretnjama koje su ministar i njegov saradnik javno uputili novinarima. Ako političari tako reaguju na pitanja na koja ne žele da odgovore, to pokazuje koliko krhka je sloboda medija u Srbiji i CRnoj Gori", navode Reporteri bez granica.

Aleks Lupis, viši koordinator programa za Evropu u Komiteta za zaštitu novinara, sa sedištem u Njujorku, kaže za Glas Amerike da je pretnja ministra Ilića novinaru B92 stvar kojom pre svega treba da se pozabave organi za sprovođenje zakona: “Mislim da u situaciji u kojoj vladin zvaničnik preti smrću jednom novinaru, pre svega treba da se angažuju policija i tužilaštvo. Tome bih dodao da će način na koji te službe budu reagovale na ovaj slučaj pokazati i koliko je aktuelna vlada uopšte predana slobodi medija u Srbiji. No, nažalost, otkako je Koštunica na čelu vlade mediji se sve manje poštuju i prema njima se ima sve manje obzira”.

Srpska vlada se uglavnom negativno odnosi prema nastojanjima medija da istraže kako zločine počinjene tokom konflikta devedesetih godina, tako i slučajeve korupcije vlasti, ukazuje predstavnik Komiteta za zaštitu novinara: “Otkako je Koštunica na vlasti, vlada uglavnom nepovoljno reaguje na napore medija, poput RTV B92, da istraže pitanje ratnih zločina, kao i odgovornost vlasti u slučajevima u kojima je to opravdano. Dobro je poznato da Koštuničina vlada blisko sarađuje sa SPS-om, koja, kako svi znamo, nosi prilično negativno breme iz 90-tih, kada se vršila represija nad medijima. Mislim da je sasvim opravdana strepnja da bi vlada, koja ne mari previše za zaštitu ljudskih prava, mogla da se još više okomi na medije.  Čini mi se da pretnje ministra Ilića to i potvrđuju.”

Po rečima Aleksa Lupisa, pretnja ministra Ilića je poruka svim novinarima u Srbiji: “Mislim da se time upućuje snažna poruka medijima da će vlasti oštro uzvratiti ukoliko novinari budu pokušavali da istražuju osteljive političke teme. Takvi pritisci, pak, stvaraju samocenzuru kod novinara. A kada novinari prestanu da se bave važnim pitanjima, poput korupcije, kriminala, kršenja ljudskih prava -- sve te devijantne pojave ostaju neotkrivene i nerešene. U takvim uslovima društvo stagnira i ne može da ostvari ni politički i niti ekonomski razvoj. Mislim da to da nije u interesu Srbije.”

Postavlja se pitanje šire predanosti vlade daljim demokratskim reformama, kaže naš sagovornik: “Pritisak na medije je u suprotnosti sa načelima demokratske zajednice. Sve to, u stvari, dovodi u pitanje ukupnu predanost srpske vlade demokratskim reformama.  Postavja se i pitanje da li Srbija, ukoliko nastavi sa takvom politikom, može da dobije svoje mesto u Evropskoj uniji.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: