Milovanović: Marko mi nije pretio

Prema kopiji Službene beleške, do koje je došao B92, Marko Milošević nije pretio Zoranu Milovanoviću.

Izvor: B92

Petak, 12.08.2005.

08:37

Default images

U kopiji Službene beleške, koja predstavlja iskaz Zorana Milovanovića, koju je B92 dobio od izvora bliskih Okružnom tužilaštvu u Požarevcu, stoji da su saradnici Marka Miloševića Milovanovića tukli pesnicama, drškama pištolja i policijskom palicom. Prema iskazu, Milošević je, kada se pojavio, rekao saradnicima da Milovanovića ne diraju jer on hoće s njim da razgovara.

“Pitao me je ko finansira Otpor i kakva je to organizacija… Marko me nije maltretirao, niti na nešto prinuđivao… Sa ove vremenske distance… mogu da kažem da mi Marko nije pretio, ni meni, ni mojoj porodici. Zbog protoka vremena i psihičkog stanja u kom sam se kritičnom prilikom nalazio, a i danas, ne mogu da se setim da li mi je Marko pretio uključenom motornom testerom jer me je, kao što sam napred naveo, štitio, videvši kako izgledam", navodi Milovanović u iskazu i dodaje da je prvu izjavu, datu istražnom sudiji u martu 2001, dao u stanju stalnog straha jer se do oktobra 2000. krio i nije izlazio u grad, plašeći se optuženih.

G17 Plus traži hitan sastanak koalicije

G17 PLUS zahteva hitan sastanak sa koalicionim partnerima kako bi se razjasnilo na koji način i pod kojim okolnostima je povučena optužnica protiv Marka Miloševića.

"Smatramo da ova koalicija ne može dalje da funkcioniše dok se u potpunosti ne raščiste i ne razjasne okolnosti oko sve očiglednijeg pokušaja abolicije porodice Milošević. Stranka G17 PLUS svakako neće učestvovati u amnestiranju od odgovornosti ljudi koji su godinama bezočno uništavali Srbiju", kaže se u saopštenju ove stranke.

Potpredsednik G17 plus Mlađan Dinkić je ranije tokom dana najavio ovaj zahtev: "Tražićemo sastanak s Koštunicom odgovor na pitanje da li je bilo koja stranka iz Vlade pravila politički dil sa Socijalističkom partijom Srbije o povlačenji te optužnice. Ako je reč o dilu, G17 plus neće pristati na takve, malo je reći trule, kompromise", kaže Dinkić za Blic i dodaje da on kao građanin smatra da Miloševićima nema mesta u Srbiji.

Ilić: Hrišćanski je praštati

Velimir Iliæ
U intervjuu za TV Banat u Vršcu ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić je izjavio da je ljudski oprostiti i da treba poštovati želju oca da vidi sina, misleći na Slobodana i Marka Miloševića. Ilić je takođe rekao da je zamolio Milovanovića da razmisli o opraštanju.

Povodom izjave Ilića za TV Banat, njegov savetnik za medije Petar Lazović za B92 objašnjava da je Ilić u intervjuu rekao da on sam ima najviše razloga da bude kivan na Slobodana Miloševića jer mu je ovaj rušio kuću, pokušao da ga ubije i jurio ga po pećinama, ali da mu je ipak oprostio jer on nikada neće izaći iz zatvora.

Lazović je prepričao deo Ilićevog intervjua koji se odnosi na slučaj Marka Miloševića. "Milovanović me pitao šta da radi, šta da čini u celom tom slučaju, a ja sam mu rekao: 'Na tebi je da odlučiš. Ljudski i hrišćanski je praštati, a ako je to jedini način i razlog da Marko Milošević ode i poseti oca i zatvoru, što se mene tiče, ja bih mu oprostio. Opet, na tebi je da odlučiš', rekao je Ilić", prenosi Lazović. "Voditelj je Ilića pitao o novcu, trgovini, a ministar je to okvalifikovao kao budalaštinu i govorio je emotivno, ljudski. To je suština tog intervjua", kaže Lazović.

"Šta je još u paketu"

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da republički javni tužilac Slobodan Janković treba da preispita nezakonitosti prilikom povlačenja optužnice protiv Marka Miloševića i da o tome hitno obavesti javnost.

Član Izvršnog odbora Demokratske stranke Nenad Konstantinović traži od Jankovića da do utorka odgovori na pitanja DS o odustajanju od optužnice protiv Miloševića. Konstantinović traži od Jankovića da odgovori da li je u procesu odustajanja od optužnice bio u kontaktu s ministrom pravde i s tužiocima nižeg ranga i da ispita da li je zamenik okružnog tužioca Dmitar Krstev postupio po zakonu. "Očigledno je da ono što kao zakon važi za ostale ne važi za Marka Miloševića i Miru Marković, pa bi premijer Srbije Vojislav Koštunica mogao da kaže šta se sve nalazi u paketu zahteva SPS-a, koji podržava njegovu vladu", kaže on.

Socijaldemokratska unija saopštila je da je povlačenje optužnice protiv Marka Miloševića rezultat teške manipulacije pravosuđem. "U normalnim državama ovakav skandal bi zahtevao hitnu ostavku ministra pravde i kažnjavanje neposrednih učesnika ove sudske farse. Na žalost, to je u Srbiji nemoguće očekivati, jer Koštuničina vlada se održava na vlasti podrčkom Socijalističke partije Srbije, odnosno porodice Milošević", kaže se u saopštenju. "Ovo je još jedan dokaz da je Koštunica, zarad opstanka na vlasti, očigledno spreman na svaki mogući dogovor s familijom Milošević".

Jugoslovenska levica saopštava da nestrpljivo očekuje povratak u zemlju predsednice JUL-a Mire Marković kako bi počeo povratak te stranke na političku scenu i stvaranje pozicija za liderstvo na Balkanu. "Ukidanjem optužnice i poternice za Markom Miloševićem i ukidanjem međunarodne poternice za Mirom Marković vraćaju se osnovna građanska prava članovima porodice Milošević", navodi JUL, javlja Fonet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

144 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: