Srbi (ni)su u Skupštini Kosova

Prema nekim informacijama, Srbi su ušli u Skupštinu Kosova, a druge informacije to dovode u pitanje.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.08.2005.

08:50

Default images

Iako prvobino saopštenje Skupštine Kosova, da će šef parlamentarne grupe Srpske liste za Kosovo i Metohiju biti poslanik Ranđel Nojkić, a član Predsedništva Skupštine Kosova Oliver Ivanović, navodi na pomisao da je reč o ulasku kosovskih Srba u Skupštinu, to nije tako.

Ranđel Nojkić objašnjava da je reč o poštovanju procedure, odnosno o odgovoru Liste na zahtev Predsedništva Skuštine Kosova. "Oni su nam uputili dopis i zahtevali da damo imena šefa Poslaničkog kluba i člana Predsedništva, i to za sve srpske predstavnike u Skupštini, odnosno za Srpsku listu za Kosovo i Metohiju i za Građanske inicijative. Mi smo dali decidan odgovor, pre svega da smo bili na posebnoj listi, samo Srpska lista, i da će biti formiran samo poslanički klub te liste", kaže Nojkić.

Traži se precizna decentralizacija

Nojkić navodi i da su kosovski Srbi odbili izmene plana o decentralizaciji. Prema njegovim rečima, Vlada Kosova Srbima nije dala zvaničnu verziju tog plana ni izmene koje on predviđa. "Dali smo konkretne primedbe i očekujemo odgovor. Takođe smo rekli da taj odgovor mora da bude u zvaničnoj formi, odnosno da moramo imati zvanično ponuđen plan, koji će imati potpis i pečat, a ne navode koje posle mogu biti tumačene ovako ili onako. Tražimo preciznost", kaže on.

I Vlada Srbije je ocenila da predlog pilot-projekta specijalnog predstavnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Kosovo i Metohiju i "varijanta B" privremenih institucija na Kosmetu nisu prihvatljivi jer ne pružaju minimalne garancije za poboljšanje položaja Srba i nealbanaca u Pokrajini.

Ajl: Bez napretka u decentralizaciji

Analitičar za Balkan u Kraljevskom institutu u Londonu Džonatan Ajl kaže da su negative reakcije kosovskih Srba na dorađen plan za decentralizaciju očekivane. "Reč je o maloj promeni, nije se izašlo u susret zahtevima srpske zajednice a nije ni predstavljen plan funkcionisanja Vlade posle 2006, kada dođe do izbora. Mislim da je bilo očigledno da će odgovor Srba biti negativan", rekao je Ajl za BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: