Kada je i zašto došlo do nesuglasica koje su dovele do rata VIDEO

Vest da je ponovo počeo rat u Nagorno-Karabahu protiv Azerbejdžana uz pomoć Jermenije deluje zamršeno. I jeste.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.10.2020.

22:25

Kada je i zašto došlo do nesuglasica koje su dovele do rata VIDEO
Printskrin: TV Prva

Nagorno-Karabah ili kako oni sebe zovu Artsah je nepriznata država u okviru Azerbejdžana, naslonjena na Jermeniju. Dakle, de fakto su samostalni iako ekonomski I vojno zavise od Jermenije, a de jure su u sklopu Azerbejdžana.

U njoj živi 150.000 stanovnika i etnički su homogeni: 95% su Jermeni. Takođe su i prva hrišćanska država bili uz Jermeniju.

Pripadaju jermenskoj apostolskoj crkvi-dakle pravoslavci su kao i Kopti.

Još od pamtiveka su tu ili kako to slikovito opisuju otkada se Noje nasukao na planinu.

Ali tu su i Azeri kao druga kavkaska plemena. I oni uz Azerbejdžan imaju eksklavu Nahčivan koja ima svoju vladu nezavisnu od Bakua. Sve ove države okružene su tigrovima:Rusijom, Iranom,Turskom.

"To je jedan dugovečan konflikt koji nosi teret teđške istorije, jedne tetriotrije koja je pipadala i jednoj i drugoj državi u jednom trenutku i ponovo vidimo sukobljena dva prava: etničko pravo pošto je Nagorno-Karabah isto jermenski i pravo suereniteta koje zastupa Azebejdžan. Kada su sukobljena dva prava onda je teško odrediti ko je u pravu i onda nastaje sukob koji iznova i iznva počinje i nasilan je i onda je teško razrešiti dilemu i iznova počinje unapred izgubljenu varijantu", kaže porfesorka Radmila Nakarada sa Fakulteta političkih nauka.

"Tu nema ko je u pravu, u pravu su samo judi koji žive tu, a ostalo je pokušaj sdrugih zemala da tj deo sveta pripoje sebi", rekao je za Tv Prva bivši dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija.

Kada nastaje problem?


Kao i kod većine država, posle Prvog svetskog rata i raspada mnogih carstava-pa i Ruskog.

Posle boljševičke revolucije, Nagorno Karabah postaje autonomna oblast i već u martu 1918 kreću sukobi sa Azerbejdžanom oko toga. Međutim, već 1921 godine.

Kavkaski biro komunističke partje odlučuje da Karabah pripada Jermeniji,da bi već sledeća odluka bila Staljinova i krajnja:Nagorno Karabah je integralni deo Sovjetske republike Azerbejdžan i tu počinje haos koji traje do danas.

Onda dolazimo do ključne 1988 godine.Karabah sprovodi refrendum da se izdvoje iz Azerbejdžana i pripoje Jermeniji.Referendum uspeva,ali ga Baku ne prhvata i kreće krvoproliće koje će trajati do 1994.godine.

Ono malo azerskog stanovnistva je izbegao. Raspadom Sovjetskog saveza i Karabah proglašava nezavisnost. Posle perioda relativnog mira,do rata ponovo dolazi 2016 u aprilu, doduše trajao je 4 dana.I evo nas 4 godine kasnije iznenada rat I uvek upletene sve tri strane.

"Jedan komplikovani region nastavlja da tu komplikovanu varijantu živi. E sad, ruski položaj je specifičan. Oni su kritikovani jer snabdevaju oružjem i jedne i druge. Azerbejdžan se ogromnim delom snabdeva i iz Turske i iz Izrael, dakle Rusija, Turska i Amerika od 2018, dakle konflikt nadilazi i region", objašnjava profesorka Nakarada.

Otkuda ta netrpeljivost između Jermena i Azera?

Sve počinje u Otomanskom carstvu koje se prostiralo i po Kavkazu, a položaj Jevreja i Hrišćana, pa samim tim i Jermena je bio veoma težak.

Slabljenje Turske počinje posle Berlinskog kongresa i to razjaruje sultana Abdulhamida koji bes iskaljuje, a Jermenima preko svoje paravojne milicije Hamidije krajem devetnaestog veka.Ni tu nije kraj.

Godine 1915. Osmanlije donose Tehdžirski zakon koji omogućava deportacije svih koji je protive Turcima.

To je bio uvod u prvi genocid pre Holokausta-genocid nad Jermenima.Od 1915 pa do kraja Prvog svetskog rata Turci su sproveli etničko čišćenje,proterivanje I masovna ubistva 1 500 000 Jermena!Taj genocid Turska negira.

Posle tog genocida, Jermenima je oduzeta imovina širom carstva.Tako je američka vojna baza Indžirlik blizu Adane u Turskoj izgrađena na konfiskovanoj jermenskoj imovini.

Kad je o odmeravanju snaga reč, tu je još zamršenije. Azerbejdžan je najbogatija zemlja Zakavkazja. Imaju naftu i gas,sada vam je već jasnije zbog čega je i kod njih nemirno.

Imaju veliku podršku Turske jer su muslimani i turkijski narod, ali i Rusije, sa kojom i dalje imaju tesne veze.Jermenija je prema Forbsu 2010. godine proglašena najgorom ekonomijom na svetu, pa vi vidite sad razliku.Ipak, uz veliku dijasporu, Jermenija ima naklonost zapada, pogotovu Francuske i opet Rusije.

Jednom je čak Dostojevski napisao da dok su Rusi Evropi sluge na Kavkazu su gospodari. Koliko je to samo tačno.Sve te zemlje uz Ameriku čine Minsk grupu formiranu još 1994 i koja je trebalo da donese rešenje za Nagorno-Karabah, ali bez rezultata.

Kapija Evrope, Kavkaz i Zakavkazje. Prostor sa više od 100 naroda sa svojim jezikom, kulturom, mentalitetom.

Jedan pravi ključali lonac od praistorije do danas-prostor gde mnogo velikih besni na mnogo malih.

Opširnije pogledajte u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: