"Neću se odazvati Milanoviću na sastanak"; Oštre reakcije iz BiH

Predsednik Stranke demokratske akcije BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas da se neće sastati s hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem.

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.09.2020.

22:36

EPA-EFE/ ALAA BADARNEH

Kako kaže, on to neće učiniti sve dok se šef hrvatske države ne sastane sa svojim kolegama iz bosanskohercegovačkog državnog vrha.

"Neću se odazvati dok se ne ispoštuje hijerarhija u Bosni i Hercegovini. Prvo treba otići Predsedništvo BiH ili predsedavajući Predsedništva ili da gospodin Milanović dođe ovde, pa ću se onda vrlo rado videti s njim'', kazao je Izetbegović za televiziju N1, komentirišući polemike oko susreta stranačkih čelnika iz BiH s najvišim hrvatskim zvaničnicima.

Izetbegović je ranije oštro kritikovao Milanovićev poziv članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku za posetu Zagrebu i susret koji je on prošle nedelje tamo imao i s hrvatskim predsednikom kao i premijerom Andrejom Plenkovićem, podseća Hina.

Ipak je prihvatio Plenkovićev poziv da i sam dođe u Zagreb u ponedeljak i učestvuje u razgovorima na kojima je bio i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Stigle oštre reakcije

Bošnjački političari smatraju Bosnu i Hercegovinu isključivo svojom državom, u kojoj se samo oni pitaju, dok druga dva naroda nemaju prava niti na svoje mišljenje niti na svoje stavove, zaključak je političara iz Republike Srpske nakon sastanka lidera SDA Bakira Izetbegovića sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, piše Srpskainfo.

Izetbegović je tokom posete poslao nekoliko ključnih poruka javnosti u Hrvatskoj, ali i BiH, a jedna od najbitnijih je ona u kojoj je hrvatske građane okarakterisao kao ratne zločince, navodi se u tekstu.

Pored toga, dodaje se, iz Izetbegovićevih poruka mogla se iščitati i pretnja Hrvatima da ne smeju praviti nikakve “dilove” sa Srbima, jer u protivnom mogu očekivati da im se u budućnosti stalno ponavlja “slučaj” Željko Komšić.

Srbe je, kako se navodi, okarakterisao kao nacionaliste, koji mrze Bošnjake i Hrvate, a srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika kao nebitnu političku figuru, koja radi na destabilizaciji BiH.

Izetbegović je, naime, zamerio domaćinima jer su se prvo sastali s Dodikom, umesto s bošnjačkim članom Predsedništva BiH Šefikom Džaferovićem.

“To je nepoštovanje prema BiH i strukturi i ustavnopravnom poretku. Trebao se prvo sresti s Džaferovićem, a ne njega preskočiti, i ići direktno na Dodika, čije su politike destabilizirajuće. Znamo njegov odnos prema Bošnjacima i Hrvatima u Srpskoj, dodelio je pre godinu i po dana odlikovanje generalu Lisici, koji je bombardovao Zadar. Zašto se sastati s takvim čovekom pre nego s predsedavajućim Predsedništva”, rekao je Izetbegović gostujući na televiziji RTL.

On je potom poručio da hrvatske vlasti ne treba “da traže rešenja s Dodikom nego s Bošnjacima”.

“Kad god su se Hrvati u BiH dogovorili sa Srbima i uopšteno na Balkanu, jedino su radikalni srpski nacionalisti profitirali. To je empirijski potvrđeno“, naveo je Izetbegović.

Srpskainfo navodi da je u izjavama otišao i korak dalje, poručivši između ostalog da oni koji nisu na strani Bošnjaka, kao Komšić, nisu na pravoj strani.

“Komšić je uvek bio na pravoj strani. Komšićeva krivica je u tome što nije učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu i što sada nije s Prlićem i ostalima u Hagu”, rekao je Izetbegović.

Član Stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski ističe da je Izetbegović ovom izjavom okarakterisao sve Hrvate u BiH, koji nisu bili u takozvanoj Armiji RBiH, kao Komšić, ratnim zločincima.

“Potenciranje da je Komšićev jedini greh to što nije član tzv. udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) znači da Izetbegović takvu kvalifikaciju praktično pripisuje celom hrvatskom narodu i njegovim političkim predstavnicima. Izetbegović kaže da Komšić nije deo te presude čime se implicira da oni koji nisu na njegovoj strani, a jesu predstavnici autentične hrvatske politike, ustvari su deo UZP”, ističe Sitarski.

Dodaje da Izetbegović svojim stavom prema Komšiću i time što ne problematizuje način njegovog dolaska na funkciju hrvatskog člana Predsedništva već implicira da u potpunosti podržava nastavak takve prakse. Odlaskom u Zagreb, kako ističe Sitarski, Izetbegović je trebalo da pokaže dobru volju da se reši problem preglasavanja Hrvata. Međutim, umesto toga on je poslao poruku da nema nameru da se tu išta promeni.

“On u suštini radi protiv dijaloga. S druge strane protivi se i bilo kakvom dogovoru Srba i Hrvata. Iako bi bilo neuporedivo bolje od strane predstavnika Bošnjaka da i oni počnu da se dogovaraju sa Srbima i Hrvatima o političkoj budućnosti BiH, oni pokušavaju da monopolizuju kontakte sa srpskim ili hrvatskim predstavnicima na račun treće strane. Izetbegović je sklon monopolizaciji i tim aranžmanima dva protiv jedan”, zaključuje Sitarski.

Izetbegovićev nastup u Zagrebu juče je kritikovao i poslanik Mosta u Hrvatskom saboru Božo Petrov, koji je ocenio da lider SDA svojom izjavom, kojom opravdava legitimitet Željka Komšića “kao nekog ko je uvek bio na pravoj strani”, predstavlja šamar hrvatskom narodu i udar na temelje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma.

“Antidejtonsko delovanje Bakira Izetbegovića još više unosi nepoverenje hrvatskog naroda prema institucijama BiH. Prava strana su uvek istina i poštovanje Ustava, a nikako majorizacija i ugnjetavanje drugoga”, napisao je Petrov na svom “Fejsbuk” profilu.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić kaže da je Izetbegović poslao nekoliko važnih poruka iz Zagreba.

Prva je, kako ističe Majkić, da on ne poštuje ni člana svoje stranke, odnosno Džaferovića, koji se nalazi na funkciji člana Predsedništva i samim tim je trebao on da ide u Zagreb, a ne Izetbegović.

“Za Izetbegovića sada nije problem da on ode u Zagreb, a jeste mu bio problem što je išao Dodik, koji je član Predsedništva BiH. Znači, on može, ali problem je kada idu srpski predstavnici, jer oni, po Izetbegoviću, nigde ne bi smeli da idu bez njegovog odobrenja”, navodi Majkić.

Ističe da bošnjački političari smatraju BiH isključivo svojom zemljom, i da je to razlog zašto se tako ponašaju.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsednik DNS Nenad Nešić kaže za Srpskainfo da je pozitivno to što je hrvatska vlast pozvala u posetu i predsjednike SDA i HDZ BiH, ali da je ključni problem taj što je Izetbegović sastanak iskoristio kako bi sejao mržnju.

“Izetbegović je sastanak iskoristio kako bi napadao srpski narod. Očito je da se Izetbegović boji da će doći do sloge između Srba i Hrvata u zajedničkom naporu da zaštite svoje vitalne nacionalne interese i Dejtonski mirovni sporazum, u kojem se jasno kaže da je BiH država tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Izetbegoviću smeta pokušaj srpskog i hrvatskog naroda da se suprotstave građanskoj koncepciji, odnosno unitarnoj ideji BiH, koju zagovara lider SDA”, smatra Nešić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: