Rumunija će "ispraviti" spornu reformu

Rumunija će "ispraviti" spornu reformu pravosuđa koju je pokrenula bivša vlada, a kritikovana je u izveštaju Evropske komisije o vladavini prava.

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2020.

21:53

Rumunija će
Ilustraciaja: Deposit photos/imaginative

To je večeras izjavio rumunski predsednik Klaus Johanis.

"Nacrti zakona o dobrom funkcionisanju pravosudja" uskoro će biti predstavljeni javnosti, rekao je Johanis i dodao da je neophodno obezbediti nezavisnost tužilaštva, uvesti transparentne procedure za imenovanje glavnih tužilaca i ukinuti kontroverzno disciplinsko odeljenje usmereno na sudije.

Rumunija se u izveštaju EK pominje u odeljku o nezavisnosti sudstva. Navodi se da u toj zemlji postoje izazovi različite vrste u toj oblasti.

Evropska komisija je ranije u nekoliko navrata pozivala rumunske vlasti da poštuju vladavinu prava zbog sporne reforme sudstva za koju smatra da podriva borbu protiv korupcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: