Trojici Srba 21 godina zatvora za zločine u Hercegovini

Sud Bosne i Hercegovine osudio je danas trojicu pripadnika Vojske Republike Srpske na ukupno 21 godinu zatvora.

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.09.2020.

20:24

Trojici Srba 21 godina zatvora za zločine u Hercegovini
Ilustracija: Depositphotos/ JanPietruszka

Oni su osuđeni na ratne zločine nad zarobljenim Hrvatima i Bošnjacima s područja Hercegovine koje su počinili kao zapovednik i stražari u zatvoru u Bileći.

Krivično veće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je nekadašnjeg zapovednika straže u zatvoru u Bileći Borisa Bošnjaka na 10 godina zatvora, a stražare Miodraga Grubačića i Iliju Ðajića na zatvorske kazne u trajanju od od pet odnosno šest godina.

Prema optužnici oni su učestvovali u prebijanju zatvorenika u nekadašnjoj kasarni “Moša Pijade” u Bileći i omogućavali drugima da ulaze i udaraju zatvorenike, prenosi Hina.

Bošnjak je, prema optužnici, bio pripadnik Sedmog bataljona Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) i obavljao je dužnost zapovednika straže u tome zatvoru.

Optuženi su delimično oslobođeni optužbe da su u okviru napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Republike Srpske, usmerenog protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva opština Mostar, Gacko, Nevesinje, Bileća i Stolac vršili progon i nečovečno postupali u nameri nanošenja velike patnje kod više osoba čime bi počinili krivično delo zločina protiv čovečnosti.

Za zločine u Bileći počinjene 1992. godine ranije su pravosnažno osuđeni pripadnici Vojske Republike Srpske Goran Vujović na šest, Miroslav Duka na 12 i Željko Ilić na pet godina zatvora.

Vuković, Duka i Ilić su proglašeni krivim za mučenja, prebijanja i zlostavljanje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Stanici javne bazbednosti i Ðačkom domu u Bileći, kada je jedan od zarobljenih umro od posledica prebijanja.

Za Miroslavom Dukom koji se nije odazvao na poziv sudskih tela za izdržavanje dvanaestogodišnje kazne raspisana je poternica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: