E sad, pitanje je - ko je bio bolji?

Nakon završetka prve predsedničke debate u SAD, koja je po svemu bila više nego obična, sumiraju se utisci o tome ko je bio bolji, Bajden ili Tramp.

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2020.

10:55

E sad, pitanje je - ko je bio bolji?
TANJUG/AP Photo/Patrick Semansky

Republikanski kandidat i aktuelni predsednik SAD Donald Tramp i njegov rival demokrata Džo Bajden nisu štedeli reči, pa su se tokom prve debate u Ohaju "častili" raznoraznim uvredama, vikanjem, optužbama ko je glup...

Ono što sada Ameriku interesuje je - ko je u tom okršaju bio bolji?

Prema anketi koju je uradio američki CNN, na osnovu istog broja ispitanika koji su anketirani pre početka prve debate, šest od 10 gledalaca smatra da je Bajden bio uspešniji.

Svega njih 28 odsto kazalo je da se u okršaju bolje snašao Tramp.

Inače, većina njih je rekla i pre debate da smatra da će Džo Bajden biti bolji.

Ono što je interesantno, navodi CNN, jeste činjenica da je postdebatna statistika ista kao i ona nakon prve debate koju su 2016. imali Tramp i tadašnja demokratska kandidatkinja za predsednika SAD Hilari Klinton. U toj anketi, 62 odsto ispitanih Amerikanaca je reklo da je Klintonova bila uspešnija u TV duelu, dok je samo 27 odsto bilo na strani Trampa.

Upitani ko je davao iskrenije i tačnije odgovore, anketirani, njih čak 65 odsto, rekli su da je to Bajden, dok 29 odstio nih smatra da je Tramp bio iskreniji. U tom kontekstu se tumači i sledeći podatak - 69 odsto ispitanih smatra da je Bajden "poštenije" napadao protivkandidata, dok 32% smatra da je pravedniji bio Tramp.

Postdebatno istraživanje reprezentativnog uzorka među američkim glasačima seciralo je i po segmentima debate, pa su davali odgovore i kome više veruju po pitanju koronavirusa, rasnih nemiira, Vrhovonog suda....

Sve u svemu, ispada da 63 odsto ispitanih Amerikanaca koji su gledali debatu smatra da Bajden ima bolji plan za sva postavljena pitanja, Samo njih 30 odsto smatra da je bolje odgovore davao Tramp.

Anketa doduše ne predstavlja presek stanja celokupnog biračkog tela, jer su anketirani samo oni koji su debatu gledali, ali je ipak pokazala jednu stvar: ništa se posle nje nije promenilo. Isti oni koji su bili uz Bajdena ostali su na istim pozicijama, dok su oni koji su pre debate bili za Trampa takođe su ostali pri svom mišljenju. Dakle, kako je naveo CNN, debata nije uticala na njih da promene stav.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: