Dve zemlje na ivici totalnog rata, a ovo je reakcija SB UN

Savet bezbednosti Ujedinjenih Nacija saopštio je da je zabrinut zbog sukoba koji su izbili oko Nagorno-Karabaha, koji prete da prerastu u sveopšti rat.

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2020.

06:15

Dve zemlje na ivici totalnog rata, a ovo je reakcija SB UN
Getty Images / Hiroko Masuike/Ilustracija

SB je takođe oštro osudio upotrebu sile između Jermenije i Azerbejdžana.

Nakon sastanka iza zatvorenih vrata, 15 članica Saveta bezbednosti UN izrazilo je zabrinutost zbog izveštaja o velikim vojnim akcijama duž kontaktne linije u žoni sukoba u Nagorno-Karabahu, prenosi Rojters.

U saopštenju Saveta bezbednosti navodi se da su njegova članice podržale poziv generalnog sekretara UN zaraćenim stranama da pod hitno obustave borbe, deeskaliraju tenzije i vrate se smislenim pregovorima bez odlaganja.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje, a Baku i Jerevan se međusobno optužuju za početak borbenih dejstava.

U Jermeniji je uvedeno ratno stanje, objavljena opšta mobilizacija i zabranjen izlazak iz zemlje muškarcima od 18 do 55 godina. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: