"Turska ne učestvuje u sukobima u Nagorno-Karabahu"

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev negirao je danas navode o tome da Turska učestvuje u oružanom sukobu u spornoj teritoriji Nagorno-Karabah.

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.09.2020.

21:38

EPA/AZERBAIJAN DEFENSE MINISTRY HAND

"Turska nije deo sukoba i ne učestvuje u njemu, nema potrebe", rekao je Alijev za rusku televiziju, a prenosi TAS S.

On tvrdi da Turska ima isključivo "ulogu stabilizatora" u tom regionu.

"Turska je naša bratska nacija i naš saveznik. Ona nam samo pruža moralnu podršku i mi smo zahvalni Ankari na solidarnosti. Turska ne učestvuje u ovom sukobu ni u jednom drugom smislu", rekao je Alijev.

On je rekao da su, kako je naveo, glasine koje Jermeni šire da Turska učestvuje kao strana u konfliktu "ništa drugo do provokacije".

"To su lažne vesti. Ne postoji nijedan dokaz da Turska učestvuje u sukobu i nema potrebe za tim. Azerbejdžan je dovoljno pripremljen da zaštiti svoj narod i teritoriju", rekao je Alijev.

Prethodno je jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo da je turski lovac F-16 oborio jermenski avion Su-25, a da je pilot poginuo.

Predstavnik turskog predsednika Fahretin Altun negirao je da je turski lovac oborio avion jermenskog Rantnog vazduhoplovstva u vazdušnom prostrou te zemlje, a tu vest demantovalo je i azerbejdžansko ministarstvo odbrane.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavusoglu rekao je ranije danas da je Ankara spremna da pruži podršku Bakuu i za pregovaračkim stolom i na bojnom polju.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje, a Baku i Jerevan se međusobno optužuju za početak borbenih dejstava.

U Jermeniji je uvedeno ratno stanje, objavljena opšta mobilizacija i zabranjen izlazak iz zemlje muškarcima od 18 do 55 godina. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: