Pakistanac hteo da zapali prostor - nije znao da je Šarli ebdo promenio lokaciju

Pakistanac optužen za ranjavanje dvoje ljudi mesarskim nožem ispred nekadašnjih prostorija lista "Šarli ebdo" nije znao da je magazin promenio lokaciju.

Izvor: B92

Utorak, 29.09.2020.

19:26

Pakistanac hteo da zapali prostor - nije znao da je Šarli ebdo promenio lokaciju
EPA-EFE/ IAN LANGSDON

On je želeo da zapali njihove prostorije, izjavio je danas pariski tužilac Žan-Fransoa Rikar.

Tužilac je na konferenciji za novinare kazao da je osumnjičeni nosio tri flaše zapaljivog razređivača, preneo je Rojters.

Rikar je naveo da je muškarac delovao pod lažnim identitetom i da je fotografija njegovog pasoša na telefonu pokazala da ima 25 godina, a ne 18, kako je prvo rekao.

"Njegov prvobitni plan bio je da uđe u kancelarije magazina, moguće uz pomoć čekića, a zatim ih zapali belom tečnošću iz boca", rekao je Rikar.

Prema njegovim rečima, osumnjičeni je stigao u ulicu u kojoj je magazin ranije imao kancelarije, video je dve žrtve i napao ih misleći da rade za magazin.

Rikar je kazao da je osumnjičeni izviđao to područje tri puta pre napada, a da je mesarski nož kupio na dan napada.

Prema njegovim rečima, u telefonu osumnjičenog pronađen je trominutni video-snimak na urdu jeziku, u kojem on najavljuje svoj plan rečima: "Ovde u Francuskoj oni prave karikature o našem čistom i velikom proroku Mohamedu. Danas...pobuniću se protiv ovoga". Podsetimo, u januaru 2015. godine maskirani napadači ubili su 12 novinara i karikaturista u napadu na redakciju ovog francuskog satiričnog lista, a zatim uspeli da pobegnu policiji.

Braća Šerif i Said Kuaši su 7. januara 2015. upali u redakciju uzvikujući da su "osvetili proroka (Muhameda)".

Među žrtvama su bili čuveni karikaturisti koji su se potpisivali nadimcima Kabi, Volinski, Onore i Tinju, kao i bivši direktor redakcije lista Bernar Maris.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: