Asanžu preti najozloglašeniji zatvor u SAD

Osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu preti verovatno najozloglašeniji zatvor u Sjedinjenim Američkim Državama ako bi ga osudili za optužbe za špijunažu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.09.2020.

17:31

Asanžu preti najozloglašeniji zatvor u SAD
EPA/ANDY RAIN

Asanž, koji se bori protiv zahteva za izručenje SAD, verovatno bi bio poslat u savezni zatvor Supermaks u Firenci, u Koloradu, ako bude osuđen, izjavila je Morin Berd, bivša upravnica Kazneno-popravnog centra Metropolitan u Njujorku, preneo je AP.

Ona je rekla da će se Asanž verovatno suočiti s najtežim zatvorskim uslovima koje SAD mogu da nametnu, usloviima koji dovode do niza mentalnih problema, uključujući anksioznost i paranoju.

"Iz mog iskustva, skoro tri decenije rada u saveznim zatvorima, rekla bih se da dugotrajna izolacija može imati ozbiljne negativne efekte na mentalno zdravlje zatvorenika", rekla je Berdova.

Prema njenim rečima, Asanž će biti verovatno pod posebnim administrativnim merama ako bude izručen SAD, kako u istražnom pritvoru, tako i nakon bilo kakve osuđujuće presude, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost u američkoj vladi.

Prema ovim merama, koje su diskreciono pravo američkog državnog tužioca i koje su korišćene za osuđene teroriste, zatvorenici gotovo ceo dan provode zatvoreni u svojim ćelijama bez kontakta s drugim zatvorenicima i imaju vrlo malo kontakata sa spoljnim svetom.

S obzirom na verovatnoću zahteva za posebnim administrativnim merama, Berdova je rekla da će jedino mesto za njega biti ADX Firenca u Koloradu, osim ako ne dođe do ozbiljne promene u njegovom medicinskom statusu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: