"Štagod dođe, svemu sam naredan. Spreman da služim Srbiju" VIDEO

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da ako je ideja formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) "mrtva", onda je "mrtva" i mogućnost dijaloga.

Izvor: B92

Utorak, 29.09.2020.

09:01

Printskrin: TV Prva/ arhiva

"Sada je na EU da pokaže da to nije tako i da može da obezbedi nešto što je dogovroeno pre sedam godina", kazao je Đurić gostućujući na televiziji Prva.

Navodeći da su predstavnici Beograda obavešteni da neki predstavnici EU imaju koronavirus u svom timu, Đurić je kazao da se nada da će uskro ozdraviti i da će srpska strana biti spremna za nastavak dijaloga kadgod.

"Navodno je u pitanju taj tehnički razlog u Evrospkoj službi spoljnih poslova. Ja se nadam da su svi dobro i da će sve biti dobro. Srpska strana je uvek spremna da razgovara, stiče se utisak da u dijalogu uzastopce postoje problemi, prištinska strana govori da zso ne žele da razgovaraju", kazao je Đurić.

Poručio je da, ako EU ne bude uspela da urazumi predstavnike Prištine i vrati ih za sto da razgovaraju o ZSO, onda ne može da očekuje da razgovori budu produktivni i imaju rezutat.

Kazao je da dok predstavnici Beograda uvek dolaze spremni na pregovore u Briselu, prištinska strana dolazi tako da nema nijedan papir pred sobom.

Đurić je istakao da predstavnici Beograda uvek isteraju svoje do kraja.

"Ja sam prilično uporan... Mi imamo vrlo jasna mandat predsednika (Aleksandra) Vučića i Vladu. Insistiramo na onome što pripada Srbima. Ne dozvoljavamo da srpska strana bude omalovažena", rekao je Đurić.

Podsetio je da je sporazum o ZSO postignut pre sedam i po godina i da mora da bude sproveden.

On je kazao da ne može da se priča o tome da će Srbija nekome praviti ustupke ili o tome da će ZSO biti deo sveobuhvatnog sporazuma.

"Te priče zaboravite, ZSO je kao samostalni dogovor postignut pre sedam godina. Možemo da pričamo samo kako to može da se obogati", kazao je Đurić.

"I da jesam..."

Upitan da li je novi ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić kaže da nije profesionalno da komentariše tako nešto, pre nego što bude formalizovano.

"I da jesam tako nešto ne bi bilo profesioanlnao da komentarišem, pre nego što bude formalizovano", kazao je Đurić i dodao da postoji složena procedura kroz koju prolazi onaj koji se imenuje, između ostalog, prvo se obavljaju konsultacije sa zemljom prijema.

"Štagod dođe svemu sam naredan. Spreman sam da služim Srbiju", poručio je Đurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: