"Dijalog Beograda i Prištine ponovo pod znakom pitanja"

Dijalog Beograda i Prištine ponovo je pod znakom pitanja posle odluke o odlaganju sastanka u Briselu zbog epidemije, rekao je bivši diplomta Zoran Milivojević.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 28.09.2020.

09:07

Ilustracija: Depositphotos/ lajo_2

On je ocenio da je Evropska unija na testu i da svoj kredibilitet treba da potvrdi na pitanju konačnog formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO).

''Evropska unija (EU) je definitivno na probi, moraće ili da potvrdi kredibilitet ili neće biti ništa od dijaloga, ukoliko se ne poštuje ono gde stoji njen potpis'', rekao je Milivojević.

Specijalni predstavnik EU za dijalog o KiM Miroslav Lajčak je ranije objavio da na sastanku ekspertskih timova delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan danas, na dnevnom redu neće biti ZSO jer Priština ''''još nije spremna da o tome razgovara'''', a Milivojević smatra da to nije Lajčakov stav, već da iza toga stoji tvrdo jezgro koje zagovara da se prizna Kosovo u postojećim granicama.

''Tu Nemačka vuče konce, nema šanse Lajčak sam donosi odluke i kreira ambijent za dijalog'', naveo je Milivojević.

Smatra da će na stav EU uticati i angažovanje Vašingtona u dijalogu Beograda i Prištine u koji je, kako kaže, ušao ''vrlo odlučno, efikasno, sa konkrentnim mehanizmima za delovanje i nekim rezultatom''.

Naglasio je da je glavno pitanje ima li šanse da se dijalog nastavi i da EU ''preseče'' kada je reč o ZSO, napominjući da Brisel ima načina da deluje, da prestane da bude pristrasan i da se prekine agonija koja traje šest godina.

''ZSO je ''ugaoni kamen'' za nastavak i uspeha dijaloga i prvorazreno političko pitanje koje EU stavlja na probu'', kazao je Milivojević.

Dodao je da je pozicija Srbije jasna i da je neće promeniti i pristati na to da razgovara o nečemu što, kako kaže, nije u njenom interesu i o nekakvim varijantama kompromisnog rešenja pre nego što se ovo pitanje reši.

''Možemo razgovarati o kompromisu i ni o čemu više. Ako se prelomi priča o ZSO i ako se to implementira, možemo u budućnosti da razgovaramo o nekom kompromisu'', kazao je Milivojević.

Kako, kaže Priština želi da ZSO tretira kao unutrašnje pitanje Kosova kada Srbija prizna nezavisnost Kosova što joj, podvlači Milivojević, ne pada na pamet.

''Ne pada nam na pamet da priznamo Kosovo niti da razgovaramo o nečemu što nema nikakve veze sa državnošću, jer Briselskom sporazumom nije priznata država Kosovo nego su otvorena pitanja koja treba da budu mehanizam za traženje rešenja, a među njima je i ZSO'', zaključio je Milivojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: