Pompeo zvao Stoltenberga: "NATO mora biti jedinstven"

Američki državni sekretar Majk Pompeo razgovarao je s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom o tenzijama između Grčke i Turske na istočnom Mediteranu.

Izvor: B92

Nedelja, 27.09.2020.

21:09

Pompeo zvao Stoltenberga:
Foto: Depositphotos/ railwayFX

Pompeo, koji noćas stiže u zvaničnu posetu Grčkoj, napisao je na Tviteru da je sa Stoltenbergom razgovarao o "deeskalaciji situacije na istočnom Mediteranu" i ponovo "ukazao na značaj jedinstva NATO".

Uvek napeti odnosi Grčke i Turske, dve članice NATO, dodatno su zategnuti ove godine, zbog dugotrajnih sporova među kojima su pitanje morske granice i prava na traganje za nalazištima nafte i gasa u istočnom delu Sredozemnog mora.

Grčka u tom sporu ima veliku podršku Francuske.

Pompeo treba da stigne u Solun nedugo posle ponoći, u okviru petodnevne turneje po Evropi, tokom koje će posetiti Italiju, Vatikan i Hrvatsku.

Stejt department je naveo da će se Pompeo sastati s premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom i ministrom spoljnih poslova Nikolaosom Dendijasom kako bi podstakao zajedničku posvećenost dve zemlje jačanju bezbednosti, miru i prosperitetu u istočnom Mediteranu i ukazao na najbolji odnos Vašingtona i Atine u više decenija.

Pompeo će u Grčkoj ostati do srede kada leti za Rim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: