Hag nastavlja rad - Haradinaj i Gucati mogu biti osuđeni na deset godina

Prvi pritvorenik Specijalnog suda u Hagu Saljih Mustafa pojaviće se sutra pred Haškim tribunalom povodom optužbi da je počinio ratni zločin, javlja Koha.

Izvor: B92

Nedelja, 27.09.2020.

20:31

Hag nastavlja rad - Haradinaj i Gucati mogu biti osuđeni na deset godina
Getty Images/Kael Alford / Stringer

Ovo će biti prvo ročište ovakve vrste, nakon tri godine otkako su Specijalizovana veća (sud) u potpunosti pravno funkcionalna i biće onlajn prenošeno.

Advokat akreditovan pri Specijalnom sudu Tauljant Hodaj naglašava da sutra može biti doneta odluka o određivanju pritvora za Mustafu.

Nakon toga će on i odbrana imati 30 dana da ospore optužnicu.

"Postoji pravni osnov i za hapšenje i za odbranu sa slobode, u zavisnosti od zahteva tužilaštva, odlučiće sud. Ali ovo je prvi slučaj hapšenja i verujem da će se sutra videti da li će biti zahteva za pritvorom, a čini se da će ga biti, tako da tokom sudskog postupka optuženi neće imati prepreka sa pozivima ili putovanjem Kosovo-Hag“, naveo je Hodaj.

Pored Mustafe, i bivši komandant Generalštaba OVK Agim Čeku u ponedeljak će biti ispitan u Hagu kao osumnjičeni.

U petak su, po nalogu Specijalizovanog tužilaštva, uhapšena i dvojica lidera Organizacije ratnih veterana OVK, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj.

Za njima su izdate poternice zbog krivičnih dela protiv sprovođenja pravde, a to su zastrašivanje svedoka, osveta i kršenje tajnosti postupka.

Advokat Artan Ćerkini kaže da, pošto još uvek nije podignuta optužnica protiv njih, Gucatiju i Haradinaju će najpre biti određena bezbednosna mera.

"Prvo pitanje o kojem će se razgovarati za Gucatija i Haradinaja biće pitanje pritvora. Dakle, da li će im biti određen pritvor, nakon čega ide faza optužnice i faza suđenja, ne usuđujem se da prejudiciram ove proceduralne korake dok ne dođe do njih“, rekao je Ćerkini.

Haradinaj i Gucati mogu biti osuđeni na deset godina

Prema Krivičnom zakoniku Kosova, za krivično delo zastrašivanje svedoka, Gucati i Haradinaj mogu biti osuđeni na dve do deset godina zatvora, osveta se može kazniti zatvorom do tri godine, a kršenje tajnosti postupka do jedne godine.

Advokati kažu da bi, ako tužilaštvo smatra da su i druge osobe omogućile otkrivanje poverljivih podataka, one mogle da se suoče sa istom sudbinom kao i šefovi Organizacije ratnih veterana OVK.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: