Vučić: Nije u pitanju neispravnost motora aviona; Ministarstvo potvrdilo VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je saučešće porodicama pilota koji su poginuli u padu vojnog aviona Mig-21 i rekao da je najveći gubitak u ljudima.

Izvor: B92

Petak, 25.09.2020.

16:20

Vučić: Nije u pitanju neispravnost motora aviona; Ministarstvo potvrdilo VIDEO
Printskrin: TV B92

"Nije u pitanju koliko to izgleda neispravnost motora i aviona", kazao je on i dodao da će se time ipak baviti posebna komisija.

"Nadao sam se boljim vestima. Želeo bih da izrazim saučešće. Ovo su užasne stvari za nas, veoma teške. Vojska i policija su teški, odgovorni poslovi", rekao je Vučić i dodao da će komisije koje će biti formirane u narednom periodu utvrditi uzroke pada aviona. Na kritike da je reč o avionima koji su remontovani u Rusiji, Vučić je primetio da uvek postoje ljudi koji će, šta god da se desi, da govore najgore o zemlji, da mogu da ostvare neku političku korist za sebe, ali da to najviše govori o njima.

Avioni nisu ni na koji način bili povezani sa remontom u Rusiji, rekao je Vučić i dodao da je reč o starom avionu, koji služi za obuku.

Kako je rekao, Mig-21 jeste stari avion, ali je glavni avion u hrvatskoj vojsci.

"Ovde je najveći gubitak u ljudima", rekao je on i dodao da imamo 10 Migova 29 koji su moderniji, a da je ovaj koji je pao bio deo trenažnog procesa.

Podsetimo, potvrđeno je da su oba pilota iz aviona MIG-21 poginula jutros kada se njihova letelica srušila u rejonu Brasine, kod Malog Zvornika.

Ministarstvo: Avion pregledan pre leta, bio ispravan

Avion je neposredno pre poletanja kompletno pregledan u skladu sa procedurama, kada je utvrđeno da je spreman i ispravan za izvršenje zadatka, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković su nakon završetka uviđaja vojnih i civilnih organa formirali komisiju za ispitivanje vanrednog događaja, odnosno stručnu komisiju koja će se baviti uzrocima udesa vazduhoplova MiG-21 - rekao je major Gujanica.

Osim Mojsilovića i Žarkovića, mesto pada aviona obišli su i ministar odbrane Aleksandar Vulin i komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić koji su razgovarali sa očevicima.

Gujanica je kazao da pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa dubokim bolom žale za poginulim kolegama i upućuju najiskrenije saučešće njihovim porodicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: