"Spadamo u zemlje sa najmanjim rizikom, to nije slučajno" VIDEO

Krizni štab za suzbijanje koronavirusa u Srbiji drži konferenciju za medije.

Izvor: B92

Petak, 25.09.2020.

13:30

Obraćanje članova Kriznog štaba možete uživo pratiti na televiziji B92 i portalu B92.net.

"Broj ne raste, ali ni ne opada", rekla je dr Darija Kisić Tepavčević. "Spadamo u zemlje sa najmanjim rizikom i to nije slučajno", dodala je ona.

Kako je rekla, ulazi se u period respiratornih infekcija, kada je rizik od obolevanja veći, te se nada da će se održati povoljna situacija.

"Prošlo je četiri nedelje od početka školske godine. Kako je rekla, do sada su zabeleženi sporadični slučajevi obolevanja. Ukupno je u osnovnim školama registrovano 39, a u srednjim školama 16 slučajeva."

Kako je rekla dr Kisić Tepavčević, prijavljeno je 32.000 građana nakon povratka iz inostranstva.

"Oni koji se vrate imaju 24 časa da se prijave na portal e-zdravlje i urade test samoprocene. Ako se nekome jave simptomi, trebalo bi odmah da se jave u kovid-ambulantu", rekla je ona.

Ona je ponovila da je u Srbiji najviše zaraženih u Beogradu, kao i da trenutno ne postoje žarišta.
Printskrin/ Tanjug
"Što se tiče epidemiološke situacije u Vojvodini, ona je stabilna, kao i u celoj Srbiji", rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

"Primarni cilj nam je da nemamo ekspanziju boja zaraženih, od nas zavisi kako ćemo se i na koji način boriti sa ovim, to je izuzetno važno za naš zdravstveni sistem i za naše građane", dodao je on.

Gojković je rekao da je potrebna pomoć građana da bismo održali ovakvu situaciju.

Dr Darija Kisić Tepavčević rekla je da bi sva deca i nastavnici koji imaju bilo kakve simptome trebalo da budu u izolaciji. Kako je rekla, situacija u školama je povoljna.

"Izuzetno smo ponosni na organizaciju i sve naše đake. Videli smo u regionu da je zbog nediscipline vrlo brzo došlo do zatvaranja škola", rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Povodom tačnosti podataka, dr Zoran Gojković rekao je da Institut "Batut" ima sve zvanične podatke koji su objašnjeni i da su sve drugo spekulacije.

"Kriva zaraznih bolesti nije nešto što je došlo sa kovidom, medodologija je odranije vrlo jasna", dodala je dr Kisić Tepavčević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: