"Hoću da i dalje igram u Ligi šampiona"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić povodom formiranja nove vlade kaže da želi da "i dalje igra u Ligi šampiona".

Izvor: B92, Prva

Petak, 25.09.2020.

09:24

Foto: Printscreen/TV Prva

"I dalje želim da igram u Ligi šampiona, neću valjda da idem u drugu ligu", naveo je on za TV Prva i dodao da je "to logično".

Kako kaže, konačnu odluku o tome ko će biti u novoj vladi doneće predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić, koji je i pobednik izbora.

Govoreći o sporazumu iz Vašingtona, Dačić kaže da taj sporazum nije isto što i Dejtonski sporazum.

Objašnjava da se sporazum iz Vašingtona odnosi na normalizaciju ekonomskih odnosa, dok je drugi služio za okončanje rata, ali da im je zajedničko to da nijednog ni drugog ne bi bilo bez "šatll diplomatije".

"EU ili neće ili ne može da ima ulogu govzdene psenice. Ja sam u dilemi, nekad mi se čini jedno nekad drugo. Više mislim da neće. Zato smatram da EU pre no što počne da deli lekcije oko KiM mora da se osvrne na to kako sedam godina nije realizovano ono što su garantovali", kazao je Dačič.

Rekao je da priče Prištine da nešto neće da uradi, mogu da se "okače na dnevne novine u zgradi tzv kosovske vlade".

"Oni se kao nešto suprotstavljaju SAD. To je smešno. Ako SAD kaže biće tako, oni će to da prihvate", kazao je on.

Kao šansa za Srbiju, kako kaže, otvorilo se to da SAD prvi put vidi mogućnost i potrebu da se dodje do kompromisa, a da se do toga može doći jedino ako se uvaže interesi obe strane.

Povodom izbora u Crnoj Gori, Dačić kaže da se Srbija nije mešala u izborni proces u Crnoj Gori u smislu da je za nekoga navijala i da je poručilvala za koga građani da glasaju, kao što su to radili BiH i Albanci.

Dačić je kazao da Srbiju zanima samo položaj srpskog naroda u Crnoj Gori, a ne ko će biti na vlasti. "Položaj srpskog naroda je veoma loš", poručio je Dačić.

On je kazao da sada u Crnoj Gori napadaju Vučića jer pokušavaju da se neki od funkcinoera i pobednika dokažu da to nije Srbija. Smatra da je to nepotrebno i da su to loše izjave, koje su možda deo političkog neiskustva.

"To bi bilo pucanje u nogu pobedničke koalicije ukoliko bi došlo do zaoštravanja odnosa sa Srbijom", navodi Dačić.

"Želimo dobre odnose sa Crnom Gorom. To je naš bratski narod i država. Da li ćemo da budemo u jednoj ili dve države, samo da ne bude u tri", rekao je Dačić.

Upitan koja bi to treća država mogla da bude, Dačić kaže da to još može da se deli na šta god hoćete, ako se ide logikom sepratizma.

Naveo je da se to odnosi ne samo na Srbiju, nego i na Crnu Goru ako se ide logikom seperatazima i ako se priznaje secesija jednog dela teritorije.

"Nisu oni priznali Kosovo i odvojili ga od Srbije", kaže Dačić i navodi da su Pećka patrijaršija i Dečani, kad smo ušli u Prvi svetski rat, bili Crna Gora.

"Dobra ideja Grenela o zgradi Generalštaba"

Dačić je rekao dobra ideja specijalnog izaslanika američkog predsednika Ričarda Grenela da Srbija i SAD zajednički obnove zgrade Generalštaba i Ministarstva odbrane u Beogradu, koje su uništene tokom NATO bombardovanja.

"Dobra je ideja Grenela i to što se posvetio da nadje nešto što ima pozitivan odjek. To je promena", rekao je Dačić.

Kaže da sama ideja o obnovi ili izgradnji nečeg drugog na mestu tih objekata nije sporna i navodi da u toj ideji ne treba tražiti politički skrivene želje.

Podsetio je da je Donald Tramp svojevremeno, dok nije bio predsednik SAD, hteo da gradi hotel na tom mestu.

"Mislim da nije zaboravio tu želju", kaže Dačić i navodi da neki smatraju da to treba da ostane spomenik, ali da može na tom mestu da bude i hotel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: