"Najbolje iz Srbije": Vučić predstavio multietnički onlajn kuvar, "malu gradonačelnicu", pametnu rukavicu...

Multietnički onlajn kuvar, pametna rukavica, mala gradonačelnica, predstavljeni su na internet stranici Predsednika Srbije, u kategoriji "Najbolje iz Srbije".

Izvor: Tanjug

Petak, 25.09.2020.

09:06

TANJUG/ INSTAGRAM BUDUCNOSTSRBIJEAV

Predsednik Srbije od danas na zvaničnom sajtu promoviše "najbolje iz Srbije", tako da građani mogu da pročitaju tekstove o uspešnim projektima, inovativnim idejama i pojedincima koji su svojim radom, zalaganjem, hrabrošću i požrtvovanošću zaslužili da budu predstavljeni.

Među njima je i startap Anora, deo Naučno-tehnološkog parka Beograd i njihova pametna rukavica, koja će biti od velike pomoći slepim i slabovidim osobama.

Pametna rukavica, koju razvija tim mladih naučnika na čelu sa Nikolom Krstićem, funkcioniše po principu navođenja, slično belom štapu, ali ga menja i dopunjuje.

Na spoljašnjoj strani rukavice "Anora" smešteni su senzori koji registruju prepreke u okolini, a rukavica će vibrirati jače ili slabije u zavisnosti od toga koliko je osoba blizu prepreke.

Na zvaničnom sajtu predsednika Republike predstavljen je i Nenad Golubović, volonter u kovid ambulanti u Lebanu.

Nenad je rođen u Leskovcu 1994. godine, detinjstvo je proveo u Lebanu, a Medicinski fakultet u Nišu završio je u roku, sa prosečnom ocenom 9,92.

O njegovoj humanosti i izdržljivosti, kako se navodi, najbolje svedoči volonterski rad u Domu zdravlja Lebane, u Kovid ambulanti i Službi hitne medicinske pomoći od jula 2020. godine, pa sve do danas.

On se nakon svog školovanja i stečenog iskustva, vratio u zavičaj u želji da dokaže da i mala mesta sa juga Srbije mogu odgajati velike i uspešne ljude.

Na sajtu je predstavljena i ideja "Malog gradonačelnika".

Naime, svakog 20. novembra, na Svetski dan deteta, u Sremskoj Mitrovici bira se "Mali gradonačelnik", koji ceremonijalno učestvuje u programima namenjenim deci.

Mali gradonačelnik se bira na literarnom konkursu u koji su uključeni svi učenici drugog razreda osnovnih škola u Sremskoj Mitrovici, a konkurs se bavi temama koje se odnose na život dece u ovom gradu.

Prošle, 2019. godine, za malu gradonačelnicu izabrana je devetogodišnja Iskra Gligorić iz Osnovne škole "Sveti Sava", koja je tokom svog mandata učestvovala u više manifestacija.

U kategoriji "Najbolje iz Srbije" našao se i multietnički onlajn kuvar, jedan od projekata realizovan u maju i junu školske 2019/20, tokom trajanja pandemije izazvane korona virusom.

U okviru seminara na temu "Unapređenje međuetničke saradnje Vranja i Tutina osnaživanjem žena i devojčica pripadnica etničkih manjina i umrežavanje relevantnih aktera iz lokalnih sredina", u saradnji sa udruženjem gradana NEXUS, tim Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Vranju odlučio je da napravi onlajn multietnički kuvar.

U projektu je učestvovalo 52 učenika od prvog do osmog razreda, među kojima je dvadesetoro romske nacionalnosti, a đaci su imali zadatak da izaberu neko od jela tradicionalne kuhinje i da ih pripreme uz pomoć ukućana, pri tom snimajući ceo proces kuvanja.

Rezultat projekta je dvadesetjednominutni video kuvar u kome se osim načina pripreme nalaze i recepti, a koji se može videti i na internet prezentaciji predsednika Republike.
View this post on Instagram

Na zvaniènoj internet prezentaciji predsednika Republike Srbije Aleksandra Vuèiæa, od sutra æe biti dostupna kategorija "Najbolje iz Srbije" na kojoj æe graðani moæi da proèitaju tekstove o uspešnim projektima, inovativnim idejama i pojedincima koji su svojim radom, zalaganjem, hrabrošæu i požrtvovanošæu zaslužili da budu predstavljeni. Ovo je istovremeno prilika za medije da pronaðu inspiraciju u prièama o „malim“ ali znaèajnim i nesvakidašnjim dogaðajima, ljudima i njihovim postignuæima. Ovog petka možete pogledati kako su se osnovci iz Vranja i Tutina snašli tokom snimanja onlajn multietnièkog kuvara. Predstaviæemo vam i pametnu rukavicu, koja æe slepim i slabovidim osobama olakšati kretanje. Upoznaæemo vas sa mladim doktorom iz Lebana koji volontira u tamošnjoj kovid ambulanti, a možete proèitati i tekst o „maloj gradonaèelnici“ iz Sremske Mitrovice.

A post shared by Aleksandar Vuèiæ (@buducnostsrbijeav) on

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: