Najgori scenario za predsedničke izbore u SAD, već se počelo sa prevencijom

Zvaničnici zaduženi za bezbednost izbora u SAD pripremaju američku javnost za novu vrstu najgoreg scenarija za predsedničke izbore 3. novembra.

Izvor: Glas Amerike

Četvrtak, 24.09.2020.

16:02

Najgori scenario za predsedničke izbore u SAD, već se počelo sa prevencijom
EPA/DAVID MAXWELL

U pitanju je poplava dezinformacija u satima posle zatvaranja birališta, koje bi izazivale sumnju u rezultate i sam proces, dok glasači budu čekali da saznaju ko će voditi zemlju u naredne četiri godine.

Preciznije, zvaničnici upozoravaju da će mogući napadi verovatno biti sveobuhvatni, sa ciljem da Amerikance učine sumnjivačim po pitanju bilo koje informacije koju dobiju, čak i preko izvora kojima se inače veruje, piše Glas Amerike.

"Strani faktor i sajber kriminalci mogli bi da naprave nove veb stranice, menjaju postojeće veb stranice i kreiraju ili dele odgovarajući sadržaj na društvenim mrežama radi širenja lažnih informacija", upozorili su u javnost Federalni istražni biro (FBI) i Agencija za sajber bezbednost i informacionu sigurnost (CISA), u saopštenju objavljenom u utorak kasno uveče.

"FBI i CISA pozivaju američku javnost da kritički proceni izvore informacija koje koristi i da potraži pouzdane i proverene informacije iz pouzdanih izvora, poput državnih i lokalnih izbornih zvaničnika", navodi se u saopštenju. "Javnost takođe treba da bude svesna da, ukoliko bi strani faktor ili sajber kriminalci uspeli da uspešno promene veb stranicu vezanu za izbore, osnovni podaci i unutrašnji sistemi ostaju nekompromitovani".

Strahovanja nisu nova.

Mesecima već, federalni i državni službenici zaduženi za izbornu bezbednost pokušavaju da pripreme birače, govoreći im da bi zbog očekivanog povećanog glasanja putem pošte, zbog pandemije koronavirusa, moglo proći nekoliko dana pre nego što pobednik na predsedničkim izborima bude proglašen.

Američki kontraobaveštajci takođe su poslednjih meseci upozorili da zemlje poput Kine, Rusije i Irana, kao i drugi sajber akteri, sprovode operacije uticaja kako bi "potkopali poverenje američkog naroda u naš demokratski proces".

Ali novo upozorenje FBI i CISA ide dalje, otkrivajući kako protivnici mogu da pokušaju da zavaraju američku javnost na Internetu i preko društvenih mreža.

Isključivanje talasa dezinformacija nakon zatvaranja birališta moglo bi se pokazati kao izazov.

Ipak, neki izborni zvaničnici razlog za nadu vide u spremnosti kompanija u čijem su vlasništvu drušvene mreže da se povremeno sastaju sa njima tokom proteklih nekoliko meseci kako bi se pozabavili kampanjama dezinformacija, a neki napori su se već isplatili.

U utorak, Fejsbuk je ugaso više od 150 naloga, stranica i grupa povezanih sa Kinom, od kojih su neke ciljale izbore u SAD.

Fejsbuk i Tviter takođe su najavili uklanjanje naloga povezanih sa "farmom trolova" - Ruskom agencijom za istraživanje interneta.

Ranije ovog meseca, Majkrosoft je objavio inoformaciju o tome kako su hakeri povezani sa Kinom, Rusijom i Iranom aktivnog ciljali kampanje predsednika SAD Donalda Trampa i njegovog glavnog izazivača, bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena.

Neki eksperti, međutim, zabrinuti su da bi to moglo da bude nedovoljno.

"Mnoge dominantne platforme odlučile su da se pojačaju i budu mnogo proaktivnije", rekla je u utorak Emili Fri, direktorka za sajber integraciju u korporaciji MITER, na forumu u organizaciji Mekeri instituta univerziteta Oburn.

"Ali u isto vreme, ono što ovde rade je jednostrano, a jednostrane aktivnosti od platforme do platforme samo su jedan deo onoga što nam je potrebno da bismo razumeli sistemske probleme u ekosistemu društvenih medija i borili se protiv njih."

Neki državni službenici dele sličnu nelagodu po pitanju sposobnosti da se bori protiv masovne kampanje dezinformisanja.

"Brinem se za tih poslednjih nekoliko dana i za dan izbora", rekla je državna sekretarka Pensilvanije Keti Bukvar, koja je takođe govorila na događaju Univerziteta Oburn.

"Stalno govorim ljudima - ne klikćite na ritvit", rekla je, govoreći o prosleđivanju poruka na Tviteru. "Tako je lako ovekovečiti. I naravno, to je ono što naši strani protivnici, naši domaći protivnici, to je ono što žele od nas da radimo kako bi potkopali poverenje u izbore".

CISA i državni zvaničnici za izbore uzvraćaju, pokušavajući da "vakcinišu" glasače protiv očekivanog talasa dezinformacijama, pozivajući ih da se pripreme, učestvuju i, posebno, budu strpljivi.

"Verovatno će trebati malo više vremena za brojanje zbog povećanja broja glasačkih listića u odsustvu", rekao je direktor CISA-e Kristofer Krebs prošle nedelje na virtuelnom samitu o sajber-bezbednosti u Billingtonu.

"Imajte malo strpljenja. Demokratija nije stvorena preko noći."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: