Neviđen tok događaja u CG - odlučeno ko je novi mandatar: "Trudim se da ne pustim suzu" VIDEO/FOTO

Uprkos najavama da bi konsultativna sednica crnogorske skupštine mogla da bude prekinuta odmah po verifikaciji mandata, to se nije dogodilo.

Izvor: B92

Sreda, 23.09.2020.

12:56

Neviđen tok događaja u CG - odlučeno ko je novi mandatar:
Foto: Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Podsetimo, zbog toga što lideri opozicionih partija koje su odnele najviše glasova na crnogorskim parlamentarnim izborima nisu uspeli danima da dođu do dogovora ko će biti predsednik Skupštine, a ko mandatar, podgoričkim Vijestima je stigla potvrda da će sednica biti prekinuta.

Međutim, odmah nakon što je pročitan izveštaj Državne izborne komisije, počela je polemika među poslanicima upravo onih koalicija koje nisu mogle da se dogovore o čelnim ljudima države.

Najpre se javio za reč poslanik Demokratskog fronta, koji je u okviru Koalicije "Za budućnost Crne Gore", koji je rekao da želi da svima stavi do znanja da njegova partija neće biti ta koja je opstruisala formiranje vlasti i da će podržati Aleksu Bečića za predsednika Skupštine Crne Gore, a Zdravka Krivokapića za mandatara za sastav nove vlade.

"Podržavamo Zdravka Krivokapića za mandatara da bi eliminisali sve sumnje da su Srbi ti koji će opstruisati formiranje vlasti. Ne interesuju nas fotelje, već samo budućnost Crne Gore. Podržavamo da Aleksa Bečić bude predsednik Skupštine, a Zdravko Krivokapić mandatar", gotovo je vikao poslanik DF Milan Knežević.

Potom se poslanicima i predsedavajućem obratio Dritan Abazović iz koalicije Crno na bijelo. "Ono što je saopšteno iz koalicije Za budućnost Crne Gore je prihvatljivo. I ja sam se pripremio, što se mene tiče, to je prihvatljivo. Ako dozvole poslovničke forme, možemo da krenemo na izbor za predsednika skupštine i mandatara. Nek nam je sretno...", kazao je on.

Naposletku se javio i pomenuti Bečić, koji je rekao da će nova vlast biti prozapadna, procrnogosrka, a pre svega istinski pomirljiva. "Razumeo sam, i od Kneževića i Abazovića...Dogovor kuću gradi. Vlast pripada onome ko ima više od 41 poslanika, a ja verujem da ćemo imati i više, što će se pokazati do kraja dana. Što se tiče Demokratske Crne Gore mi smo za dogovor. Ako smatraju da treba da formalizujemo dogovor za predsednika i damo potpise za predlog da profesor Krivokapić bude mandatar, to čemo učiniti", poručio je Bečić.

Tako je ispalo da su lideri opozicije jedni od drugih u parlamentu čuli da će podržati jedni druge, i da bi Skupština mogla da dobije predsednika, a Crna Gora mandatara za sastav nove vlade. Lider koalicije "Mir je naša nacija" i predsednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić izabran je za predsednika Skupštine Crne Gore.

Za njegovo imenovanje glasalo je 45 poslanika, a protiv je bio jedan poslanik, dok je 25 bilo praznih listića bilo.

Poslanik DPS-a Miloš Nikolić ranije danas je rekao da će ta partija povodom predloga da Bečić bude predsednik Skupštine "DPS imati neutralan stav".

"Nećemo glasati ni za Bečića, ali ni protiv", rekao je tad Nikolić.

Mandatar određen za vreme pauze

Zdravko Krivokapić biće mandatar za sastav nove vlade Crne Gore, upravo su odlučili poslanici tri koalicije.

To su saopštile Demokrate na svom profilu na Tviteru, gde su prikazale papir sa potpisima svih poslanika koji će podržati Krivokapića.

Krivokapić: Trudim se da ne pustim suzu

Foto: Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic
Nosilac liste "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić rekao je da je pogrešna percepcija da su vladika Joanikije i mitropolit Amfilohije bili tu da kroje vlast u Crnoj Gori.

"Nijednog trenutka oni nijesu pominjali imena, svi smo pokušavali da postignemo dogovor i nađemo pravu mjeru dogovora", rekao je Krivokapić povodom jučerašnjeg sastanka u Ostrogu novinarima u Skupštini Crne Gore.

On je kazao i da nova vlast neće da deli građane.

“Vidite da se sve može uraditi. Mislim da je i ovog puta narod rekao šta misli. Nije bitan lični partijski ili bilo čiji interes, bitan je interes ovog naroda. Ako tako budemo gledali Crna Gora mora biti drugačija, mora svi da damo doprinos i vlast i opozicija”, poručio je Krivokapić novinarima u Skupštini CG.

Krivokapić je poručio i da nije potrebno nadgornjavanje partija, nego da se traži najbolje rešenje za sve građane, a ne za pojedince ili partije.

“Cilj je da gradimo Crnu Goru koja će biti svijetli primjer u okruženju. Jedina prednost male države je što ona može biti najbogatija”, naveo je Krivokapić.

Za 50 dana politike je, kaže, naučio da je jedino pravilo da nema pravila.

“Prvi princip djelovanja biće - ne kradimo državu. Obaveza je da Crna Gora liči na Luksemburg”, zaključio je Krivokapić.

Abazović: Nemamo posebnih zahteva

Abazović je novinarima rekao da koalicija Crno na bijelo nema specijalnih zahteva, ali da očekuje da u sektorima koji se tiču nacionalne bezbednosti ne budu "neozbiljni ljudi".

Na pitanje ko su neozbiljni ljudi, Abazović je rekao da se zna na koga se to odnosi.

"Treba nam puno mudrosti, mi nismo odgovorni samo prema svojim biračima nego prema svim građanima", kazao je Abazović.

Rekao je da bi voleo da nosilac liste koalicije Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić sastavi najbolju vladu.

Na pitanje da li su crkve i manastiri odgovarajuće mesto za pregovore i da li je u redu da dogovorima o formiranju Skupštine i vlade prisustvuju verski velikodostojnici, Abazović je kazao da jeste.

"Ja sam se iznenadio kada sam čuo pojedina mišljenja koja se podudaraju sa partijom koju ja predstavljam, a koja je 100 posto građanska", rekao je Abazović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: