Počelo je: Očekuje li se haos danas u crnogorskom parlamentu? VIDEO

Počela konstitutivna sednica Skupštine Crne Gore. "Vijesti" pišu da će ona najvjerovatnije biti prekinuta nakon verifikacije mandata.

Izvor: B92

Sreda, 23.09.2020.

11:20

Počelo je: Očekuje li se haos danas u crnogorskom parlamentu? VIDEO
Foto: Deposite/ Mehaniq

Taj podgorički list navodi da im je ta informacija potvrđena iz nekoliko izvora, koji navode da će se danas u skupštini samo verifikovati mandati, ali ne i izabrati čelni ljudi parlamenta. Razlog je što pobedničke koalicije nemaju dogovor o predsedniku Skupštine i njegovim zamenicima.

Time će dosadašnja opozicija promeniti ustaljenu praksu jer se nisu dogovorili ne samo o tome, već ni o mestu premijera ili sastavu vlade, navode "Vijesti".

Iako načelno postoji saglasnost koalicija "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo" da savez koji predvode Demokrate treba da dobije mesto šefa parlamenta, višednevni pregovori, posredovanje diplomata i Mitropolije crnogorsko primorske, nije urodilo plodom o zajedničkom paketu nove vlasti.

Višesatni razgovori koji su vođeni i uz posredovanje mitropolita Amfilohija, propali su kada je jedan od lidera DF-a saopštio da ne mogu podržati Zdravka Krivokapića za mandatara dok ne provere da li ima jedinstvenu podršku i poverenje koalicije, rekao je jedan od učesnika razgovora.

Tok sednice

12:11 Konsultativna sednica Skupštine Crne Gore počela je nešto posle 12 časova i na samom početku čita se izveštaj Izborne komisije o parlamentarnim izborima, odnpsno o tome koliko je koja politička opcija osvojila mmandata.

Sednicom predsedava najstariji poslanik, lider Demosa Miodrag Lekić.

Sednica je počela intoniranjem državne himne u parlamentu.

12:28 Čitanjem imena poslanika počeo je mandat poslanika u 27. sazivu crnogorske skupštine, rekao je Lekić.

12:31 Deo poslanika Demokratskog fronta nije prisustvovao intoniranju državne himne Crne Gore na početku današnje konstitutivne sednice, navele su Vijesti i dodale da u Skupštini nije bio ni predsednik države Milo Đukanović.

12:35 Poslanik DF MIlan Knežević odmah se javio za reč, nakon izlagaja predsedavajućeg, ali je u tom izlaganju krenuo u "politički napad" na političke protivnike, pokazujući i sliku Željka Ivanovića i Mila Đukanovića, a predsedavajući je morao dva puta da ga prekine. "Podržavamo Zdravka Krivokapića za mandatara da bi eliminisali sve sumnje da su Srbi ti koji će opstruisati formiranje vlasti. Ne interesuju nas fotelje, već samo budućnost Crne Gore. Podržavamo da Aleksa Bečić bude predsednik Skupštine, a Zdravko Krivokapić mandatar", gotovo je vikao poslanik DF.

12:45 Dritan Abazović,iz koalicije Crno na Bijelo, takođe se javio za reč. "Ono što je saopšteno iz koalicije Za budućnost Crne Gore prihvatljivo. I ja sam se pripremio, što se mene tiče to je prihvatljivo. Ako dozvole poslovničke forme, možemo da krenemo na izbor za predsednika i mandatara nek nam je sretno..."kazao je on.

12:48.Potom se javio i sam Aleksa Bečić koji je rekao da će nova vlast biti prozapadna, procrnogosrka a pre svega istinski pomirljiva. "Razumeo sam, i od Kneževića i Abazovića, da dogovor kuću gradi. Vlast pripada onome ko ima više od 41 poslanika, a ja verujem da ćemo imati i više, što će se pokazati do kraja dana. Što se tiče Demokratske Crne Gore mi smo za dogovor. Ako smatraju da treba da formalizujemo dogovor za predsednika i damo potpise za predlog da profesor Krivokapić bude mandatar to čemo učiniti", poručio je Bečić.

12:53 Potom je odrežena pauza da se utvrdi zamena za poslanike koji su podneli ostavke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: