Tiodorović o tome šta bi moralo da se desi, pa da se u Srbiji ponovo uvede vanredno stanje

Velika bura u javnosti se digla nakon vesti da se Srbija sprema za novo vanredno stanje. Krizni štab je sve demantovao, a član štaba objašnjava šta je zabuna.

Izvor: B92

Sreda, 23.09.2020.

07:31

Tiodorović o tome šta bi moralo da se desi, pa da se u Srbiji ponovo uvede vanredno stanje
EPA-EFE Christian Bruna

Naime, član Kriznog štaba za suzbijanje infekcije Covid-19, epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović kazao je u utorak za "Blic" da se o uvođenju ponovnog vanrednog stanja 1. oktobra, kako su neki mediji juče preneli, opšte ne razmišlja.

Prema njegovim rečima, "neko je očigledno pomešao dva pojma - vanredno stanje i vanrednu situaciju.

"Vanredno stanje niko nije pomenuo, niti dolazi u obzir da ga uvedemo. Ali neko je očigledno pomešao dva pojma vanredno stanje i vanrednu situaciju. Sve dok traje epidemija, mi se nalazimo u vanrednoj situaciji, a ona podrazumava sprovođenje svih mera koje su tu kako bi se smanjio rizik prenošenja infekcije. Vanredno stanje je nešto drugo, ono podrazumeva ograničanja i to se dešava samo u onim sitiacijama kad nemate kontrolu nad širenjem zaraze, od čega smo mi daleko, i potpuno je besmisleno govoriti o tome", objašnjava detaljno za "Blic" profesor Tiodorović.

Kako kaže Srbija nije ni blizu ponovnog uvođenja vanrednog stanja.

"Ovakve izjave koje nisu zasnovane na činjenicama, jer niko nije izjavio da ćemo uvesti vanredno stanje, nisu u redu. Ja sam rekao da na osnovu podataka kojima raspolažemo, i na osnovu epidemiološke procene, može doći do blagog povećanja. Dakle, ne da će doći, ali da se može dogoditi ako se mere ne poštuju, i tu postoji razlika. A to sve opet nema nikakve veze sa vanrednim stanjem, a ti koji su plasirali ovakvu informaciju očigledno su pobrkali dva pojma", kaže on.

Kako ističe, u Srbiji se trenutno primenjuju mere koje se propisuju u okviru vanredne situacije, a koliko god ona bila povoljna ne možemo je odjaviti sve dok vanredne SZO ne odjavi pandemiju.

"Vanredno stanje se uvodi kada postoji opasnost da je nešto izmaklo kontoli, pa da jednostavno moramo smanjiti kontakte ljudi, i to podrazuva, zatvaranje objekata, škola, vrtića, pozorišta, svih onih mesta gde se ljudi mogu okupljati, kao i ograničavanje rada onih delatnosti koje snabdevaju hranom, kao što smo to već imali. Mi to uopšte ne očekujemo i nismo ni blizu nečeg takvog ", rekao je on.

Na primeru Crne Gore koja ima 10 puta povećanje i druga je po broju na 100.000 aktivnih slučajeva pa Crna Gora recimo ima 10 puta povećanje, ona ja druga u Evropi po broju aktivnih slučajeva, Tiodorović ističe, da ni oni nisu uveli vanredno stanje, niti će ga verovatno uvoditi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: