U Finskoj zabranjeno delovanje nacističke grupe

Vrhovni sud Finske zabranio je danas delovanje neonacističke grupe zbog njenih aktivnosti koje su, kako je navedeno, "u velikoj meri nezakonite".

Izvor: B92

Utorak, 22.09.2020.

13:40

U Finskoj zabranjeno delovanje nacističke grupe
Ilustracija: Depositphotos, dnaumoid

Finska nacionalna policija pokušala je da raspusti grupu nazvanu Nordijski pokret otpora, poznat po tome što je bio nasilan i otvoreno rasistički, a dva niža suda potvrdila su presudu, prenosi AP.

Vrhovni sud Finske presudio je da aktivnosti grupe nisu imale slobodu izražavanja i udruživanja jer njihove aktivnosti zloupotrebljavaju ta prava.

Član Nordijskog pokreta otpora Jese Tornianien osuđen je zbog šutiranja muškarca u prsa tokom protesta 2016. godine, nakon čega je muškarac preminuo, a Tornianien je dobio dve godine zatvora.

Taj incident privukao je pažnju javnosti i doveo do zahteva zabrane rasističkih i drugih ekstremnih organizacija u Finskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: