BBC: Ovo je tužan dan za planetu; naučnici tvrde "nikad više neće biti isto" FOTO

Povlačenje leda na Arktiku poslednjih decenija naučnici su povezali sa širenjem smrtonosnog virusa na morskim sisarima.

Izvor: B92

Utorak, 22.09.2020.

12:55

BBC: Ovo je tužan dan za planetu; naučnici tvrde
Foto: Depositphoto/ajn

Istraživači su otkrili da se virus fokinske kuge (PDV) proširio sa životinja u severnom Atlantiku na populacije na severnom Pacifiku.

Naučnici kažu da bi širenje patogena moglo postati sve češće kako se led otapa.

Petnaestogodišnja studija pratila je tuljane, morske lavove i vidre putem satelita. Otapanje morskog leda na Arktiku bio je jedan od najvidljivijih znakova klimatskih promena na planeti u poslednje četiri decenije.

Prema Međuvladinom panelu za klimatske promene, led se povlačio za oko 12 odsto po deceniji između 1979. i 2018. godine.

Ove promene morskog leda u septembru su verovatno bez presedana najmanje 1.000 godina.

Arktički morski led se proredio, istovremeno sa prelaskom na mlađi led. Između 1979. i 2018. godine, stvarni udeo višegodišnjeg leda starog najmanje pet godina opao je za približno 90 odsto, navodi IPCC u svom izveštaju o okeanima i kriosferi objavljenom u septembru.

Suprotno tome, istraživači su istražili verovatno širenje infekcije PDV-om, koja je prouzrokovala veliki broj smrtnih slučajeva među lučkim tuljanima u severnom Atlantiku 2002. Ali napadi virusa nisu viđeni kod morskih bića na severnom Pacifiku do 2004. godine, kada je PDV pronađen u severnim morskim vidrama na Aljasci.

Tokom studije prikupljeni su uzorci od 2.500 morskih sisara na različitim lokacijama. Satelitski podaci označenih životinja zabeležili su lokacije. Ovo je povezano sa podacima o gubitku morskog leda.

Naučnici kažu da je rekordno topljenje u avgustu 2002. praćeno širokom izloženošću i infekcijom PDV-om kod morskih lavova na severnom Pacifiku 2003. i 2004. godine, sa preko 30 odsto pozitivnih testova na životinjama.

Prevalencija PDV-a je onda opadala sve dok ponovo nije dostigla vrhunac 2009. godine, nastavljajući se prisustvom otvorenih vodnih puteva 2008. godine.

"Gubitak morskog leda navodi morske divlje životinje da traže i traže nova staništa i uklanjaju tu fizičku barijeru, omogućavajući im nove puteve da se kreću", rekla je autorka dr Trejsi Goldstajn sa Kalifornijskog univerziteta u Davisu.

Autori upozoravaju da bi se ovaj trend mogao nastaviti jer veruju da će se promene u Arktičkom okeanu potaknuti klimom. Šanse za širenje patogena će verovatno rasti, s neizvesnim zdravstvenim ishodima za mnoge vrste.

Studija je objavljena u časopisu "Scientific Reports".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: