Priznanje tzv. Kosova o kom svi pričaju, a niko ga nije video

Posle potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u Vašingtonu, sa svih strana stižu oprečne informacije o izraelskom priznanju KiM.

Izvor: B92

Utorak, 22.09.2020.

06:55

Priznanje tzv. Kosova o kom svi pričaju, a niko ga nije video
EPA-EFE Kushtrim Ternava

Jedni tvrde da je stvar rešena, drugi da će se to još razmatrati, a čak ni na zvaničnom sajtu ministarstva spoljnih poslova prištinskih institucija nema potvrde.

Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan u svojoj poslednjoj izjavi tvrdi da nema nikakvog pitanja u vezi sa tim da li će Izrael priznati ili ne samoproglašenu nezavisnost Kosova, jer je, kako je rekao „Izrael priznao Kosovo 4. septembra“.

Vlasti privremenih prištinskih institucija, koje odmah objave ukoliko neko prizna tzv. Kosovo, ovog puta nisu delovale, pišu Novosti.

Na spisak zemalja koje su priznale samoproglašenu kosovsku nezavisnost od 2018. godine nije upisana nijedna država, čak ni Izrael, za koji su kosovski političari posle sastanka u Beloj kući tvrdili da je ekspresno priznao lažnu državu Kosovo.

Dodatnu zabunu oko izraelskog priznanja pre samo pet dana podgrejao je i sam ambasador Izraela u Beogradu, jer je tada za Tanjug izjavio da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo, ali da je to deo nedavno postignutog sporazuma u Vašingtonu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, iako se nedavno pisanom porukom obratio Prištini, o priznanju nije rekao ni reč.

Ni američki zvaničnici nisu mnogo pažnje posvetili poslednjoj tački sporazuma iz Vašingtona, jer, kako su danima isticali, fokus potpisanog dokumenta je na ekonomskoj normalizaciji, dodaju Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: