Poruka sa godišnjice UN: Svi moramo sarađivati

Svetski lideri složili su se tokom održavanja posebne sednice UN posvećene 75-godišnjici od osnivanja te organizacije, da je potrebna jača saradnja.

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.09.2020.

06:20

Poruka sa godišnjice UN: Svi moramo sarađivati
Steve_Allen/Depositphotos

Ona je, kako je istaknuto, posebno važna u slučaju globalnih problema kakva je pandemija koronavirusa.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da su UN nakon Drugog svetskog rata učestovale u uspostavljanju novog svetskog poretka i zajednice za očuvanje mira i budućnosti. Ipak, kancelarka je primetila da su UN prečesto morale da zaostaju za svojim idealima, kako su interesi pojedinačnih država članica s vremena na vreme sprečile ovaj poredak da funkcioniše na način na koji je prvobitno zamišljeno. Ona je istakla da oni koji veruju da mogu bolje sami greše.

"Naš svet je nešto što delimo, naše patnje takođe. Mi smo jedan svet", istakla je Merkel.

Ona se osvrnula na pandemiju COVID-19 i rekla da je ovo jedan od primera koji pokazuje da globalni problemi zahtevaju globalnu kooperaciju izvan nacionalnih granica i na svim nivoima.

UN mogu da budu efikasne samo kada su njene članice ujedinjene, naročito kada je reč o najvažnijim bezbednosnim pitanjima, kao što je situacija u Libiji i Siriji, istakla je nemačka kancelarka. Ona je rekla da moramo da uradimo sve što je u našoj moći da nađemo zajednička rešenja, a da UN moraju da nastave da se razvijaju kako bi bile u poziciji da odgovore globalnim izazovima u 21. veku.

Španski kralj Filip VI je izrazio zahvalnost zbog postojanja UN, kao i zahvalnost svima onima bez kojih ova organizacija ne bi postojala i svima onima koji su učestvovali i koji učestvuju u ostvarivanju njene misije.

Kralj je istakao da potrebno veće jedinstvo i saradnja među nacijama, kao što pokazuje pandemija COVID-19 sa kojom se u ovom trenutku čitav svet bori.

Španski kralj je rekao da je za UN važna ideja obavezanosti, i u tom kontekstu je istakao da će Španija ostati lojalan član UN i pouzdan partner drugih država koje su njene članice.

Španija će ostati posvećena održivom razvoju, zaštiti zivotne sredine, borbi protiv terorizma, zaštiti najranjivih, i poboljšanju života ljudi u celini, pomagajući sprovođenje vizije UN u realnost, istakao je španski kralj.

Ranije na sednici, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel ocenio je da izazovi budućnosti nisu isti danas kao što su bili pre 75 godina, kada su osnovane Ujedinjene nacije, i da ti izazovi traže naše potpuno zalaganje i borbu za univerzalne vrednosti.

Kako je rekao, on je i kao političar i kao građanin zabrinut za budućnost planete i da bi voleo da obezbedi da njegova i druga deca koja imaju slobodu i poštovanje, svet bez diskriminacije, kao i pristiup vodama i šumama i "šire svoja krila".

Predstavnica SAD izjavila je da institucije postoje da služe ljudima, kao i da su SAD ponosne što su 75 godina služile UN.

UN su doživele neverovatnu evoluciju, rekla je predstavnica SAD, i istakla da su SAD bile najveći donator UN svih 75 godina.

Kineski predsednik Si Ðinping izjavio je da je pandemija COVID-19 veliki izazov za čovečanstvo, a zbog nove realnosti svet mora da razmislimo kakve UN želi za svet u eri posle pandemije.

Kako je rekao, svi moramo zajedno da radimo kako bi osigurali bezbednost, što je imperativ.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da su se brojni graditelji mira obavezali na različitim nivoima da rade u službi UN.

Kako je rekao, postoji posvećenost i potreba da se suočimo sa realnošću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: