Gutereš upozorio: Pred nama su i mnogi izazovi - klimatske promene, glad i mržnja

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je danas da samo bliskijom i efikasnijom saradnjom mogu da se reše brojni izazovi sa kojima se svet suočava.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.09.2020.

17:38

Gutereš upozorio: Pred nama su i mnogi izazovi - klimatske promene, glad i mržnja
Foto: TANJUG/AP Photo/Mary Altaffer

On je na otvaranju sednice, povodom 75. godišnjice UN, rekao da su od osnivanja UN eskalirale geopolitičke tenzije i da je nuklearno naoružanje postalo velika opasnost.

Kako je rekao, poslednja dešavanja, a posebno pandemija koronavirusa, pokazali su svu ranjivost sveta, zbog čega zemlje moraju da se ujedine da rešavaju zajedno probleme.

"Međunarodna saradnja je ključna za suočavanje s realnošću. Solidarnost je još potrebnija", rekao je Gutereš.

Govoreći o osnivanju UN, on je kazao da je trebalo da se dogode dva svetska rata i odnesu milione žrtava da bi se svetski lideri dogovorili o saradnji i vladavini prava, što je donelo rezultate.

"Nikada nije prošlo više godina bez konflikta velikih sila što je veliko dostignuće i koje moramo da očuvamo. Pred nama su i mnogi izazovi poput klimatskih promena, rastuće gladi širom sveta, ali i rastuće mržnje", zaključio je Gutereš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: