Otkrivena tri zvona srušene crkve

Pripadnici hrvatske policije pronašli su tri zvona koja pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Vinkovcima.

Izvor: Beta

Petak, 29.07.2005.

13:45

Default images

Policijska uprava vukovarsko-sremska saopštila je da su zvona pronađena na području Šumarije Stari Mikanovci, kod Vinkovaca, zakopana u zemlji na rubu šume Stara Zabrana. Policija je lokaciju otkrila pomoću informacija i operativnog rada na terenu, prenela je agencija Hina.

Vinkovački paroh, protojerej Predrag Azap, novinarima je rekao da je upravo on policiji dojavio svoja saznanja o mestu na kojem bi mogla da budu zakopana zvona, od kojih je najveće teško 850 kilograma, koja su pripadala vinkovačkoj crkvi Silaska svetog Duha, koja je srušena 1991. godine.

Prema Azapovim rečima, zvona su u vrlo dobrom stanju. Izlivena su 1924. godine u zvonolivnici "Predrag Jovanović i drug" u Novom Sadu. Najveće od njih posvećeno je srpskoj pravoslavnoj opštini Vinkovci, dok se na preostala dva nalaze likovi kralja Petra I i Svetoga Save. Azap je istakao da postoji verovatnoća da je pre rušenja crkve iz nje spasen i ikonostas i zamolio sve koji nešto znaju o tome da to jave crkvi ili policiji.

Pravoslavna crkva Silaska sv. Duha u Vinkovcima sagrađena je 1793. godine, a njena obnova bi trebalo da počne krajem ove ili početkom iduće godine.  Troškove građevinskih radova snosiće država Hrvatska, a unutrašnjeg uređenja pravoslavna crkva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: