Austrijska policija razbila grupu predvođenu državljaninom Srbije: 59 krivičnih prijava, saslušano 48 osoba

Austrijska policija razbila je nakon duže istrage organizovanu grupu, predvođenu državljaninom Srbije.

Izvor: B92

Petak, 18.09.2020.

12:15

Austrijska policija razbila grupu predvođenu državljaninom Srbije: 59 krivičnih prijava, saslušano 48 osoba
EPA-EFE Sascha Steinbach

Ta grupa je posredovala u sklapanju fiktivnih brakova za građane sa Balkana, koji su na taj način dolazili do austrijske boravišne i radne dozvole, javila je danas agencija APA.

Šef grupe, četrdesetdevetogodišnji državljanin Srbije osumnjičen je da je sa dvojicom saučesnika, državljanima Austrije, organizovao 27 fiktivnih brakova za građane iz Srbije, Bosne i Kosova, koji su tako kao supružnici osobe iz EU sticali pravo boravka i rada u Austriji.

Mlade su najčešće bile iz Mađarske, a osumnjičeni su po braku uzimali u proseku 10.000 evra. Kako se dalje navodi, brakovi su uglavnom sklapani pred matičnim uredima u Srbiji, javila je APA.

Osumnjičeni za petocifrenu sumu nisu posredovali samo u sklapanju fingiranih brakova, već su svojim klijentima obezbeđivali i potvrde o zaposlenju u fiktivnim firmama u Beču, što im je omogućavalo da dobiju boravišne i radne dozvole i uživaju austrijske socijalne beneficije.

Policija je protiv osumnjičenih podnela ukupno 59 prijava koje se odnose na organizovano pomaganje u kršenju zakona o boravku stranaca, posredovanje u sklapanju lažnih brakova i falsifikovanje isprava.

U istrazi je saslušano 48 osoba, a za još devet osoba raspisana je potraga, prenela je austrijska APA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: