Poštom vraćaju turistima smeće koje ostavljaju za sobom

Posetioci nacionalnih parkova u Tajlandu uskoro bi mogli da, po povratku kući, počnu da primaju pakete u kojima im se šalje smeće koje su ostavili za sobom.

Izvor: B92

Petak, 18.09.2020.

09:31

Poštom vraćaju turistima smeće koje ostavljaju za sobom
Foto: Depositphotos/thelefty

Nakon što su brojni posetioci za sobom ostavili gomile smeća prošlog vikenda u Nacionalnom parku Kao Jai blizu Bangkoka, ministar životne sredine Varavut Silpa-arča došao je na ideju da smeće upakuje i vlasnicima vrati poštom, prenosi Jutarnji.hr.

"Pokupili smo vaše smeće i spremili u kartonsku kutiju, pa vam ga šaljemo kući. Ovo bi trebalo da vas nauči da više nikada nigde ne bacate smeće", stoji u poruci priloženoj u paketu.

Kamperi se po dolasku prijavljuju upravi Nacionalnog parka, pa je lako saznati njihovu tačnu adresu i lokaciju njihovih šatora uz koje je ostavljen otpad.

Uz kutiju smeća nesavesni kamperi dobiće i prijavu lokalnoj policiji zbog kršenja propisa o nacionalnim parkovima, piše portal "The Thaiger".

"Smeće može biti opasno za životinje poput srna ako ga pojedu i pokušaju probaviti plastični otpad koji ljudi za sobom ostave", objašnjava Narin Pinsakul iz NP-a Kao Jai.

Ministar Varavut na svojoj Fejsbuk stranici postavio je fotografiju praznih boca i vrećica od grickalica spremnih za slanje poštom.

Zagađenje životne sredine smećem kažnjivo je zatvorom do pet godina ili globom do 500.000 bahta (16.000 dolara) prema tajlandskom zakonu o očuvanju životne sredine.

Nacionalni park Kao Jai otvoren je 1962. godine i najstariji je nacionalni park na Tajlandu.

Svojim vodopadima, kao i impresivnim biljnim i životinjskim svetom na više od 2.000 kilometara kvadratnih, smatra se jednim od najljepših parkova u toj državi jugoistočne Azije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: