Hoti izviždan

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je danas da će na sledećem sastanku vlade biti odobren plan primene sporazuma postignutog u SAD.

Izvor: Kosovo online

Sreda, 16.09.2020.

13:43

Hoti izviždan
EPA-EFE Valdrin Xhemaj

On je dodao i da se oko slučaja Gazivode nepotrebno stvara buka. Pored toga, kosovski premijer je naglasio i da "nema Zajednice sa izvršnim ovlašćenjima", prenosi Koha.

"Na sledećem sastanku vlade odobrićemo plan u vezi sa sprovođenjem sporazuma postignutog u SAD. Slučaj Gazivode stvara nepotrebnu buku i koristi se politički. Da li mislite da bi se u Beloj kući potpisao sporazum kojim se krši suverenitet Kosova“, rekao je Hoti na okruglom stolu koji je organizovao civilni sektor.

Naglasio je da je Ustav Kosova putokaz za proces dijaloga od njegovog stupanja na dužnost.

"To je pristup sistematskim rešenjima problema, a ne kreativnim rešenjima. O teritorijalnom integritetu Kosova se ne može pregovarati. Ovo nije bila tema ni na jednom okruglom stolu na kome sam učestvovao poslednja tri meseca“, rekao je Hoti.

Istakao je da "nema Zajednice sa izvršnim ovlašćenjima“.

"Za ova dva pitanja imamo podršku međunarodnih partnera. Sporazum se mora završiti uzajamnim priznavanjem. Sporazum i proces treba da se završe normalizacijom odnosa dveju zemalja, što znači uzajamno priznavanje. Sporazum se mora završiti trajnim rešenjem problema", rekao je Hoti.

Osvrnuo se i na pitanje nestalih osoba.

"Ono što mi radimo u ovoj fazi je izrada elemenata konačnog sporazuma, jedan od tih elemenata je pitanje nestalih. Smatra se tehničkim dijalogom, nema tehničkog dijaloga, ne postižemo delimične dogovore. Godinama su postizani sporazumi koji nisu primenjivani i desilo se da nema bavljenja uzajamnim priznavanjem ", rekao je Hoti, dodajući da" saradnja između EU i SAD u procesu dijaloga nije bliska, ali je potpuna."

Kako je napomenuo, iz sporazuma postignutog u SAD, koji uglavnom ima ekonomske elemente, Kosovo će imati koristi od oko milijardu američkih dolara investicija u razne projekte.

Pozvao je političke stranke da se okupe i jednoglasno razgovaraju o procesu dijaloga.

Inače, tokom diskusije o dijalogu, govor kosovskog premijera je bio prekidan zvižducima aktivista Socijaldemokratske partije koji su upitalii Hotija zašto je dijalog sa Srbijom važniji od života ubijenih kosovskih žena - žrtava nasilja, preneo je portal Kosovo onlajn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: