"Dodik u Zagrebu - opasnost za dodatnu destabilizaciju BiH"

SDA Bakira Izetbegovića ocenila je da današnja poseta Zagrebu srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika nosi "opasnost za dodatnu destabilizaciju BiH".

Izvor: B92

Sreda, 16.09.2020.

12:25

Foto: Deposit/Ale_Mi

Ta poseta Zagrebu uznemirila je bošnjačke i hrvatske zvaničnike u Sarajevu, a posle reagovanja članova Predsedništva BiH Šafika Džaferović i Željka Komšića, iz SDA kažu da je u pitanju potpuno zaobilaženje institucija i predsedavajućeg Predsedništva BiH, što je trenutno Džaferović.

Kako navode iz SDA, to je "jako loša poruka zvaničnog Zagreba" prema BiH.

"Izuzetno je štetno da predsednik Hrvatske ignoriše poziv Predsedništva BiH za razmenu poseta, a istovremeno prima Dodika koji neprestano preti podelom države BiH, blokira rad državnih institucija i evroatlantski put zemlje, vredja Bošnjake i Hrvate nazivajući ih za skupštinskom govornicom balijama i ustašama, kao i što im onemogućava njihovo pravo na legitimne predstavnike u Vladi RS-a", navodi se u saopštenju SDA, preneo je sarajevski portal Klix.

Iz te stranke su pozvali Milanovića i Plenkovića da, kako kažu, imaju u vidu izuzetnu važnost odnosa BiH i Hrvatske, kao i Bošnjaka i Hrvata, te da "ne šalju poruke kojima se unosi dodatno nepoverenje i narušavaju odnosi izmedu dve države i dva naroda".

Dodik će se popodne sastati odvojeno sa predsednikom Hrvatske Zoranom Milanović i premijerom Andrejem Plenkovićem, najavljeno je ranije iz njegovog kabineta.

"Sagovornici su svi od kojih zavisi dogovor"

Dodik dolazi u posetu Zagrebu kao predstavnik srpskog naroda, a ne kao član kolektivnog Predsedništva BiH, saopštio je danas Kabinet hrvatskog predsednika i dodao da je reč o šširoj inicijativi Zorana Milanovića za obnovu dijaloga o budućnosti BiH, prenela je Hina.

Sa Dodikom će popodne razgovarati odvojeno predsednik i premijer Hrvatske, Milanović i Andrej Plenković.

Agencija podseća da su hrvatski i bošnjački članovi Predsedništva BiH kritikovali Zagreb što primaju Dodika, za kojeg kažu da dovodi u pitanje opstanak BiH.

Iz Kabineta Milanovića ističu da su im dva glavna cilja stabilnost susedne držžave i zašštita prava Hrvata.

"Dodik nekoga predstavlja... Sagovornici su svi od kojih zavisi dogovor", rekao je novinarima izvor sa Pantovčaka i dodao: "Vreme na neki način curi. Ako se žželi postići dogovor u interesu te zemlje, vreme je da se počne ššto pre".

Visoki hrvatski zvaničnik je rekao da za susret sa Dodikom znaju čelnici druga dva naroda u BiH koji će takođe biti pozvani u Zagreb.

Navodi se i da Zagreb stoji iza Dejtonskog sporazuma i da će istrajati u tome da Hrvati sami biraju svoje predstavnike.

Milanovićev Kabinet je odbacio kritike upućene iz Sarajeva i istakao da je susret s Dodikom samo početak politčkih konsultacija sa predstavnicima naroda u BiH, u sklopu ššire Milanovićeve inicijative da se ožživi zastali dijalog o budućnosti susedne držžave.

"Ukupna stabilost zemlje i zašštita prava našših sugrađana iz dokumenata iza kojih mi stojimo... To je hrvatski interes i predsednik će na najbolji mogući način raditi na tome da ih ostvari", rekao je visoki hrvatski zvaničnik, prenosi Hina.

Ponavlja da će Zagreb istrajati na tome da malobrojni Hrvati u BiH sami biraju svoje političke predstavnike, umesto da ih preglasavaju brojniji Boššnjaci sa kojim čine Federaciju BiH.

Drugi, većinski srpski entitet je Republika Srpska.

Hrvatska, navodi se, očekuje da se vodeća hrvatska i bošnjačka stranka HDZ BiH i SDA uoči izbora 2022. dogovoriti o izmenama izbornog zakona kako bi se prestalo sa praksom preglasavanja Hrvata, kao što je bio slučaj kod kontroverznog izbora Željka Komššića 2018. za hrvatskog člana Predsedništva BiH.

Nedavna izjava predsednika SDA Bakira Izetbegovića da će Boššnjaci Hrvatima na sledećim izborima, uz ŽŽeljka Komššića, nametnuti i političke predstavnike na drugim nivoima, višše hrvatskih zvaničnika nazvalo je "držžavnim udarom i agresijom na Hrvate".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: