Odgovor premijerke Srbije o vakcinama koje će biti date građanima Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić odbacila je optužbe Udružene opozicije Srbije u vezi s nabavkom vakcine protiv koronavirusa.

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.09.2020.

12:13

Odgovor premijerke Srbije o vakcinama koje će biti date građanima Srbije
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Ona je poručila da Vlada Srbije već duže vreme sa globalnim programom Kovaks (COVAX) razgovara o modalitetima saradnje kad je reč o pristupu vakcini protiv kovida 19, koji će se potvrditi 18. septembra.

"Za žaljenje je što globalni problem naša opozicija koristi za unutrašnju političku borbu. Kao i uvek, i ovog puta su i nekompetentni i neinformisani", napisala je Brnabićeva na Tviteru.

Ona je istakla da Vlada Srbije sa Kovaksom razgovara već duže vreme o modalitetu saradnje koji će biti potvrđen 18. septembra.

Udružena opozicija Srbije danas je od vlade zatražila da se obrate međunarodnim organizacijama kako bi se obezbedilo da građani Srbije dobiju vakcine koje će biti dostupne i građanima EU i navela da se srpska vlada nije prijavila za globalni pristup vakcini protiv kovida 19 (Covax Facility program).

U saopštenju UOPS-a se navodi da su poslali zahtev Evropskoj komisiji sa pitanjem da li će građanima Srbije biti dostupna bezbedna vakcina protiv kovida 19 i da su dobili odgovor da Srbija nije deo programa COVAX Facility, kojim upravlja Globalna alijansa za vakcine i imunizaciju u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, a u čijem finansiranju učestvuje i EU.

"Program za cilj ima da obezbedi siguran pristup vakcinama koje nabavlja COVAX po dogovorenoj ceni. Deo ovog programa, na zahtev njihovih vlada su zemlje van EU poput Jermenije, Crne Gore i Severne Makedonije, ali i Portugal, Norveška, Švajcarska i Ujedinjeno kraljevstvo. Srbija nije deo ovog programa jer se naša Vlada nije prijavila", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: