Blokiraće ulazak u "mini Šengen"?

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović biće protiv priključenja BiH tzv. "mini Šengenu" na sutrašnjoj sednici Predsedništva BiH, piše Dnevni avaz.

Izvor: B92

Sreda, 16.09.2020.

11:50

Blokiraće ulazak u
Foto: EPA/FEHIM DEMIR

Pozivajuć se na svoja saznanja, Avaz navodi da, iako su neki zvaničnici izneli pozitivne stavove o toj inicijativi, Džaferoviću je, kažu, dostavljen predlog stava da BiH "ne može pristati na aktuelnu regionalnu inicijativu" zbog, kako je rečeno, "izvesne opasnosti gubitka suvereniteta".

Prema nezvanicnim informacijama list, taj stav je predložio Nezir Pivić, zamenik ministra pravde BiH i dostavio ga Kabinetu Džaferovića, kao svojevrsni stav bošnjačke Stranke demokratske akcije, uz mišljenje da su evropske integracije prioritet.

Kako se navodi u ovom predlogu, „zbog svog unutrašnjeg uredjenja BiH ne bi mogla samostalno istupiti iz tih inicijativa, koje će zbog dosadašnjeg ponašanja susednih zemalja izvesno dovesti Bosnu i Hercegovinu u neravnopravan položaj, kao i zbog nedovoljno razvijenih privrednih kapaciteta i nefunkcionalnog unutrašnjeg tržišta."

"Puno veća stvarna opasnost leži u izvesnoj projekciji nametanja pravnog i administrativnog sistema Republike Srbije, pre svega na prostor Republike Srpske, te njihovog medjusobnog uvezivanja do te mere da se više neće moći govoriti o unutrašnjem suverenitetu BiH u okviru njenih medjunarodno priznatih granica", navodi se u dokumentu, preneo je Avaz.

Inicijativu za priključenje BiH "mini Šengenu" je prošle sedmice podneo srpski član Predsedništva Dodik, nakon sporazuma koji su u Vašingtonu sa američkim predsednikom potpisali Beograd i Priština.

Avaz podseća da je o ovoj inicijativi razgovarano prošle sedmice tokom posete specjalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Metjua Palmera Sarajevu, a sa ciljem unapredenja ekonomskih odnosa u celom regionu.

Inicijativu "mini Šengen" je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a do sada su joj se pridružile Albanija i Severna Makedonija. Reč je o inicijativi koja podrazumeva bolje i brže kretanje robe, ljudi, usluga i kapitala medju zemljama članicama inicijative.

Radi se o jedinstvenom ekonomskom prostoru koji bi trebalo da obuhvati BiH, tzv. Kosovo, Crnu Goru, Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju.

Avaz konstatuje da bi, ekonomski gledano, BiH mogla imati velike koriste od pristupa „mini Šengenu“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: