"Amerika je napravila tempiranu bombu na tlu Evrope", a ona je u Srbiji

Od administracije Bila Klintona, SAD su nekritički stajale na stranu kosovskih Albanaca. Problem su samo produbljivali, čime je napravljena tempirana bomba u EU

Izvor: Sputnjik

Sreda, 16.09.2020.

07:10

maxxyustas/depositphotos

Ovo je mišljenje Dragomira Anđelkovića, političkog analitičara, o stavu američkog predsednika Donalda Trampa, da je kosovski konflikt star 20 godina pogrešno vođen, a koji je izneo Ričard Grenel, posrednik u pregovorima Beograda i Prištine, piše Sputnjik.

Grenel, pri tome, nije pecizirao na šta i na koga je Tramp mislio kada je ovo rekao.

Anđelković veruje da je Tramp jasno, na ovaj način, osudio politiku Amerike o ovom pitanju, koja je vođena u ranijem periodu.

"Naravno, ne može Vašington naglo da napravi zaokret od onoga što je tadašnja američka admnistracija uradila, ali Tramp je svestan da su to loši okviri, i da bi trebalo nešto izmeniti. Mislim da je njegova izjava za nas vrlo povoljna, jer označava, makar retorički, ono što je Amerika uradila Srbiji povodom Kosova", uveren je Anđelković.

Sagovornik Sputnjika pri tome dodaje da to ne znači da će Amerika odustati od priznanja Kosova, jer oni nikada neće napraviti diskontinuitet u odnosu na svoju politiku, čak i kada se ona radikalno razlikuje u odnosu na prethodnu admnistraciju.

"Dakle, oni neće anulirati politiku svojih prethodnika, ali možemo očekivati više razumevanja za srpsku stranu, i spremnost da se u nekom momentu možda dođe i do nekog kompromisa. Ali ne možemo da očekujemo radikalne poteze kao što je odustajanje od koncepta 'nezavisnog“ Kosova'!, uveren je Anđelković.

On smatra da je Tramp, kada je govorio o pogrešno vođenom kofliktu, verovatno mislio i na agresiju na SRJ koja je bila pre 20 godina.

"Jasno je da je sigurno najveća greška Amerike to što je izvršila agresiju na jednu suverenu državu, da bi okupirala jedan deo njene teritorije. A onda na njemu dopustila islamskim fundamentalistima da rade šta hoće. Isti ti fundametalisti su kasnije postali opasnost za Ameriku, jer je najveći broj pripadnika ekstremnih muslimanskih formacija na Bliskom istoku, u odnosu na broj stanovnika, došao sa Kosova. To im je prva greška", kaže sagovornik Sputnjika.

Druga greška se odnosi na ponašanje Amerike posle preuzimanja kontrole nad Kosovom, jer nije ništa nije uradila da uspostavi pravni okvir.

"Odnosno, prepustili su da ta zona postane mafijaška teritorija, i konačno, priznali su je kao državu. Umesto da su pre priznanja dogovorili neki model koji bi zadovoljio i Srbe, podelu Kosova ili nešto drugo.... Ovako su Albancima dali ono što su želeli, a sada je teško da njih neko privoli na bilo kakav kompromis", napominje Anđelković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: