"Pregovori između zaraćenih strana će najverovatnije dovesti do nesuglasica"

Dugo očekivani pregovori između zaraćenih strana u Avganistanu će najverovatnije dovesti do nesuglasica, upozorio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

Izvor: Tanjug

Petak, 11.09.2020.

10:56

EPA-EFE/ Orlando Barría

On je dodao da razgovori predstavljaju jedini način za postizanje mira u zemlji nakon više decenija sukoba.

Pompeo je pregovore prokomentarisao na putu ka Kataru, gde bi oni sutra trebalo da počnu, prenosi Asošijeted pres.

Bilo nam je potrebno više vremena nego što sam ja to želeo, da bismo od potpisivanja sporazuma došli do otpočinjanja pregovora, ali ja očekujem da ćemo u subotu ujutru, po prvi put u skoro dve decenije, sedeti zajedno sa avganistanskom stranom, kako bismo zajedno uspostavili mir u zemlji, rekao je Pomepo tokom leta ka Dohi.

Pregovori su predviđeni mirovnim sporazumom koji su Sjedinjene Države sklopile sa talibanima u Dohi 29. febuara. Sporazum ima za cilj okončanje rata u Avganistanu i povlačenje američkih trupa iz ove zemlje.

Predsednik Donald Tramp je u predizbornoj kampanji obećao povlačenje trupa iz Avganistana, a sada, u susret predsedničkim izborima najavljenim za 3. novembar, Vašington vrši pritisak da se počne sa pregovorima sa avganistanskom stranom.

Na konferenciji za novinare koja je održana juče, Tramp je pregovore nazvao "uzbudljivim" i rekao da Vašingtom očekuje da će do novembra biti povučeno do 4.000 trupa.

Iako je početak pregovora odlagan, Vašington je već nakon potpisivanja sporazuma otpočeo sa povlačenjem nekoliko od 13.000 trupa, koliko ih ova zemlja ima u Avganistanu.

Kako AP prenosi, povlačenje preostalih trupa ne zavisi od uspeha pregovora, nego od ispunjavanja obaveza predviđenih njime od strane talibana.

Pompeo je u svojim komentarima jasno istakao da su Sjedinjene Države spremne da vrate vojsku u Avganistan ukoliko procene da postoji pretnja i ukoliko talibani ne budu ispunili svoje obaveze predviđenje sporazumom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: