"Srpske službe bezbednosti su upozorile Vučića" VIDEO

Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević izjavila za TV Prvu da su naše službe znale da će Priština na papir staviti tačku 10.

Izvor: B92

Sreda, 09.09.2020.

09:35

TANJUG/INSTAGRAM BUDUCNOSTSRBIJEAV/bs

Ona je podsetila da je delegacija Prištine i rekla pre odlaska u Vašington da će tražiti priznanje Kosova. "Naše službe bezbednosti dobile su upozorenje da će se ta tačka naći na papiru", kazala je ona.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potom je upozorio telefonskim putem neke od lidera EU i pokušao da im objasni da će ta tačka biti na papiru. Oni su, kaže dalje Vasiljevićeva, tvrdili da je neće biti i da će biti reči samo o ekonomiji.

I sam specijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel nagoveštavao je da bi srpskoj delegaciji moglo biti priređeno iznenađenje.

"Na kraju ste videli da je te tačke bilo", rekla je savetnica predsednika Vučića, objašnjavajući šta se dešavalo iza kulisa kamera tokom boravka delegacije Srbije u Vašingtonu, gde je potpisan sporazum s Prištinom, u prisustvu predsednika SAD.

"Onog momenta kada je video tu tačku na papiru, za Aleksandra Vučića više nije bio razgovora. Ja radim s njim osam godina i kada postoji neki problem, on je fokusiran do patologije. On na večeri nije ni progovorio", kazala je Vasiljevićeva.

Užasni su bili pritisci na delegaciju Srbije jer od jedne vaše reči, "da" ili "ne" zavisi budućnost zemlje, istakla je Vučićeva savetnica. Međutim, predsednik Srbije je rekao da Srbija ne može da nastavi razgovor u Vašingtonu ukoliko se ta tačka ne izbaci.

Podsetila je da je ministar finansija Siniša Mali, koji je bio deo delegacije u Vašingtonu, preneo medijima da se na stolu našla tačka o međusobnom priznanju i da je naša delegacija pod velikim pritiskom.

Predsednik PKS Marko Čadež, kaže ona, pohvalio je ekonomski deo, koji je od početka, navodi, bio dobar za Srbiju.

Ističe da je predsednik Vučić odbio tu tačku i da je nakon toga napravljena pauza od skoro dva sata, a kada su preogovri nastaljeni, te tačke više nije bilo.

"Ta tačka je izbačena", rekla je Vasiljevićeva. "Tačka 10 o priznanju Kosova nije odložena za godinu dana, kako tvrdi opozicija, već trajno izbačena iz sporazuma", objasnila je dalje ona i dodala da u sporazumu ne piše da će za godinu dana ponovo da bude revidirana ili vraćena ta tačka.

A onda su, kaže ona, nastali problemi za prištinsku delegaciju, jer su ostali bez tačke zbog koje su došli u Vašington, a zatim i zbog jezera Gazivode i naziva "Republika Kosovo".

Prema njenim rečima, nema nijedne stvari iz potpisanog sporazuma koja je štetna za Srbiju, a i sam naziv sporazuma je izmenjen, jer na papiru stoji da sporazum nisu potpisale Srbija i tzv. Kosovo već Beograd i Priština.

Osim toga, američka strana je priznala da je prema Srbiji učinjena nepravda, što je, kaže dalje Suzana Vasiljević, presedan sam po sebi za SAD.

Upitana kako komentariše to što je Aljbin Kurti na Tviteru posle konferencije za novinare Samoopredeljenja objavio da obaveze koje je u Vašingtonu potpisivanjem sporazuma preuzeo premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti "ne obavezuju" Samoopredeljenje "kada se budu vratili u kabinet", Vasiljevićeva je rekla da je to izjava o namerama potpisana u prisustvu predsednika SAD, što je obavezujući dokument.

Kaže da se američka administracija strogo drži toga da ko god da je na vlasti da se poštuju sporazumi koje su potpisale prethodne vlasdi.

"Biće tu velikih pritisaka i od strane međunarodne zajednice i na nas i na Prištinu. Sve to govori koliko je pozicija Srbije teška."

Na pitanje da kako vidi komentar Ivice Dačića na koji je takođe Grenel odgovorio i da li je to u tvitu Grenela bio "smeh ili podrugljiv smeh", rekla je da se Grenelov komentar više odnosio na ozbiljnost onoga što je dogovoreno u Vašingtonu, pošto zna da će srpska strana ispuniti sve što je uradila.

Ona dodaje da pojedini bivši ministri minimiziraju uspeh Srbije u Vašingtonu mereći ga veličinom stolice.

Naglasila je da je predsednik Srbije prvi put posle dosta godina imao tet-a-tet sa predsednikom SAD i to da mu je Donald Tramp uoči izbora i borbe sa kovidom posvetio 15 minuta da ga sasluša, kao predsedniku jedna male zemlje za Balkana.

Komentarisala je i tvit Dragana Šutanovca, na kome se vidi da Tramp na potpuno isti način sedi sa najvažnijim ljudima iz svog tima za borbu sa koronom, čiji članovi sede preko puta njega na stolicama istim kao što je sedeo predsednik Vučić, navodeći da je postavka uvek ista i da se samo menja broj stolica.

Istakla je da je takav protokol isti za predstavnike svih drugih zemalja, s obzirom na to da se primenjuju mere za sprečavanje širenja kovida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: