"Peglanje" odnosa zbog Zaharove, uključio se i Lavrov, a šta je Vučić na sve to rekao?

Dačić izjavio da su srpsko i rusko ministarstvo spoljnih poslova uložili napore da se slučaj posta Marije Zaharove "zatvori".

Izvor: Tanjug, Sputnjik

Ponedeljak, 07.09.2020.

10:19

EPA-EFE/ Yuri Kochetkov

Podsetimo, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova je, komentarišući dogovor koji su Srbija i tzv. Kosovo postigli u Vašingtonu, objavila dve fotografije.

Na jednoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a na drugoj scena iz filma "Niske strasti".

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je jutros za Televiziju Hepi rekao da su dve države strateški partneri i da nastavljaju tu saradnju, "kao što je rekao i predsednik Aleksandar Vučić da ovo neće ostavi trag na naše dobre odnose", napominjući da se ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov lično u ovo uključio.

"Ovo je pouka da se ne sme igrati takvim stvarima, da bilo kakav neki potez koji čak i da je u pitanju loš prevod, ili bilo šta što nema veze sa Vučićem nego Trampom... Slika je slika i to izaziva negativne reakcije sa naše strane", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, to je bio nepromišljen potez Zaharove, koji je digao nepotrebno tenzije.

On je rekao da portparolka "ima neku svoju slobodu u javnim nastupima", koja se "dosta toleriše u Moskvi", dodajući da se Zaharova svaki dan oglašava.

Kako je reagovao Vučić?

Ranije je, podsetimo, reagovao i sam Vučić. On je rekao da ne želi da odgovara ruskoj zvaničnici, ukazujući da time treba da se pozabave oni koji su je na to mesto postavili.

"O sebi najviše govori Marija Zaharova. I primitivizam i prostakluk koji je pokazala govore o njoj, ali i o onima koji su je postavili. Neka se oni bave time, ja da joj odgovaram neću", rekao je Vučić, koji je nakon posete Vašingtonu, otišao na pregovore u Brisel.

Vučić je dodao i da razume zašto je Zaharova tako reagovala jer je, kako je naveo, "to sedenje u Vašingtonu bilo vrlo uspešno".

"Neka ona nastavi svoj posao. Žao mi ih je jer sam i tamo štitio naše odnose sa RF i tamo sam odbio da potpišem papir o tečnom gasu koji je 2,5 puta skuplji, a što je bilo u prvobitnom papiru", rekao je on, dodajući da ne umeju svi ljudi da cene ni to što je Srbija jedina zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji.

On je, međutim, rekao da pretpostavlja da najviše državno rukovodstvo Rusije to ipak ceni.

"Ne umeju svi da cene ni to što je Srbija vojno neutralna zemlja bez ikakve želje da pristupa NATO-u, ni to što je Srbija jedina zemlja koja sa Rusijom izvodi vojne vežbe, ni što je Srbija jedina zemlja koja sa njima direktno radi na gasnom snabdevanju i na izgradnji gasne infrastrukture, da ne govorim o mnogim drugim stvarima...", podsetio je srpski predsednik.

On je ponovio i da je Srbija jedina zemlja koja direktno kupuje oružje od Rusije na evropskom tlu.

"Ali šta da radite, ja da objašnjavam nečiji primitivizam i prostakluk nisam u stanju, neka oni sami raspravljaju", zaključio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: