Haradinaj rekao koji deo sporazuma je sporan: Neću podržati ni po cenu sankcija

Bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj traži od aktuelnog premijera Avdulaha Hotija da ne potpisuje danas po podne sporazum sa Srbijom.

Izvor: Tanjug

Petak, 04.09.2020.

14:22

Haradinaj rekao koji deo sporazuma je sporan: Neću podržati ni po cenu sankcija
Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Haradinaj to traži jer je predmet tog dokumenta i jezero Gazivode, čime Srbija dobija pristup navodno kosovskim resursima.

Haradinaj ukazuje da u predlogu sporazuma u Vašingtonu postoje i druge problematične tačke, kao što je „mini-Šengen", te i moratorijum na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama na godinu dana.

„Postoji još mnogo tačaka, ali jedina prepreka je pitanje Gazivoda, za koje ne razumem zašto bi bilo deo sporazuma sa Srbijom", kazao je on.

„To bi imalo teške posledice po sve političke odnose, jer AAK nije spremna na saradnju u vladi i u postizanju sporazuma kojim Srbija, čak i indirektno, dobija pristup kosovskim resursima", poručio je on.

Zapretio je da, ako se potpiše sporazum u kojem se pominju Gazivode, budućnost vladajuće koalicije neće biti izvesna.

„Ako se bude potpisao ovaj sporazum i on bude sadržao pitanje Gazivoda, moja stranka i ja, koji smo deo vladajuće koalicije, nećemo ga podržati“, kazao je on.

Haradinaj navodi „da su Gazivode sa 9,2 kilometara na teritoriji Kosova, a samo sa 2,7 kilometara u Srbiji“.

„Tako je to jezero vodena granica između između Kosova i Srbije. Smatramo da u trilateralnom sporazumu, čiji je deo Srbija, ne treba da bude reči o budućnosti Gazivoda“, objasnio je on.

Rekao je da je otvoren da razgovara o budućnosti Gazivoda sa američkim ministarstvom za energetiku, ali ne i da to bude deo sporazuma u kojem je Srbija potpisnica.

Preneo je da je razgovarao sa svim relevantnim vlastima o uklanjanju te tačke iz sporazuma, dodajući da je pominjanje Gazivoda u tom dokumentu neprihvatljivo.

„Apelujem na premijera Hotija da ne potpiše sporazum“, kazao je Haradinaj.

Ukazao je da je svestan svih činjenica, kao i da sporazum nema elemente međusobnog priznanja.

Podsetio je da je na zahtev Srbije uklonjena tačka 10 o međusobnim odnosima.

Zapretio je da, ako se potpiše sporazum u kojem se pominju Gazivode, budućnost vladajuće koalicije neće biti izvesna.

Samo par sati pred planirano potpisivanje sporazuma između Beograda i Prištine u Vašingtonu, u kosovskoj delegaciji došlo je do ovog obrta.

Amerikanci, zbog nastalih tenzija, prete da će svako ko se usprotivi sporazumu imati SAD protiv sebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: