Bela kuća potvrdila: Ovalna soba, Vučić - Hoti - Tramp - sporazum

Predsednik SAD Donald Tramp sastaće se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Avdulahom Hotijem u petak u Ovalnoj kancelariji.

Izvor: B92

Petak, 04.09.2020.

07:45

Bela kuća potvrdila: Ovalna soba, Vučić - Hoti - Tramp - sporazum
Ilustracija: EPA/ Olivier Douliery / POOL

Američki predsednik tako će prisustvovati ceremoniji potpisivanja sporazuma između Srbije i tzv. Kosova, o kome su mediji ranije govorili, i učestvovati u trilateralnom sastanku, saopštila je Bela kuća, a prenosi Glas Amerike.

Posle sastanka u Beloj kući, i Vučić i Hoti će se pojedinačno sastati i sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Stejt departmentu. Pompeo će se prvo sastati sa Vučićem, u 11.30 po lokalnom vremenu, saopštio je Stejt department. Nakon toga, u 14 sati po lokalnom vremenu, Pompeo će se sastati sa Hotijem.

U saopštenju Bele kuće, objavljenom u četvrtak kasno uveče po lokalnom vašingtonskom vremenu, ne navodi se šta će biti potpisano, da li se radi o sporazumu, ili šta će taj sporazum sadržati.

Glas Amerike podseća da su i pre sastanaka u Vašingtonu kružile glasine da postoji mogućnost da će se predsednik Tramp sastati sa predsednikom Srbije i premijerom Kosova, ali nije bilo potvrde sve do četvrtka uveče.

Tokom jučerašnjih razgovora bilo je napeto, preneli su svi mediji i naveli da se na delegaciju Srbije i predsednika Vučića vrši veliki pritisak. nakon toga stigla je vest da je pred delegaciju Srbije stavljan papir s 16 tačaka, od kojih deseta sadrži priznavanje nezavisnosti tzv. Kosova. Ta tačka je posle, tokom nastavka razgovora sklonjena, odnosno Srbiji je dat drugi dokument bez sporne tačke 10.

Vučić se obratio građanima Srbije sinoć iz Vašingtona i poručio da je on odbio da potpiše sporni dokument.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: