NATO: Rusija krši međunarodno pravo

Ruski borbeni avioni narušili su prošlog petka vazdušni prostor koji kontroliše NATO.

Izvor: Tanjug

Utorak, 01.09.2020.

10:05

NATO: Rusija krši međunarodno pravo
Ilustracija: Depositphotos/ RailwayFX

Oni su tada presreli američki bombarder B52 koji je leteo rutom iznad danskog ostrva Borholm u Baltičkom moru, saopšteno je iz združene komande vazduhoplovnih snaga NATO u Ramštajnu.

Ruski piloti su "ozbiljno prekrišili međunarodno pravo", navodi se između ostalog u jučerašnjem saopštenju iz NATO, preneo je CNN.

Odmah je data uzbuna danskoj eskadrili za brze reakcije da presretne ruske avione koji su se, pre susreta sa danskim pilotima, već vratili u svoju zonu letenja.

Ostrvo Bornholm se nalazi u Baltičkom moru, oko 90 kilometara istočno od Kopenhagena.

Ruska armija je saopštila da njeni patrolni lovci SU27 nisu narušili danski vazdušni prostor već su leteli iznad neutralnih voda u Baltičkom moru u nameri da presretnu američki bombarder B52, preneo je TAS reči predstavnika ruskog ministarstva odbrane.

Ovaj incident se dogodio u periodu rastućih tenzija između SAD i Rusije, koju Pentagon optužuje da je u više slučajeva intervenisala nebezbedno i neprofesionalno.

"Ovaj incident je prvi posle više godina koji nam ukazuje da je Rusija ponovo počela da primenjuje različite forme provokativnog ponašanja. Američki bombarder je leteo u okviru akcije preleta iznad teritorija 30 zemalja članica Severnoatlantske alijanse s ciljem da demonstrira solidarnost u okviru saveza", ocenjuje se u saopštenju NATO.

Ruski SU27 nedavno su presreli američki B52 iznad Crnog mora, što je američki državni sekretar Majk Pompeo ocenio kao "neprihvatljivo ponašanje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

19 h

Podeli: