"Signal Kremlju", poslata tajna američka podmornica FOTO

SAD su poslale "signal Kremlju", poslavši tajnu američku podmornicu "Sivulf" do obala Norveške, piše američki portal "Drajv".

Izvor: Sputnjik

Petak, 28.08.2020.

09:37

Foto: Depostiphotos/matwey

Kako navodi američki portal, takvo javno otkrivanje informacija o lokaciji tajne podmornice je neobično. Prema rečima novinara specijalizovanog za vojno-pomorsku tematiku Krisa Kavasa, fotografije "Sivulfa" iz Tromsea prve su u poslednjih pet godina, preneo je Sputnjik.

​Prema navođenju autora članka, sve to govori o želji Vašingtona da pošalje "javni signal Rusiji". U članku se napominje da se Tromse nalazi blizu rute praćenja ruskih podmornica i da je tom prelasku "Sivulfa" prethodilo nekoliko godina povećane aktivnosti ruske mornarice u regionu.

Istovremeno, portal podseća da je upravo u junu ove godine ruska Severna flota zvanično primila u sastav naoružanja prvu nuklearnu podmornicu klase Borej-A "Knez Vladimir".

U članku se ističe da je ubrzo nakon dolaska "Sivulfa" u Tromse, šest američkih strateških bombardera B-52H sposobnih da nose nuklearno oružje učestvovalo u vežbama sa lovcima norveškog ratnog vazduhoplovstva. Prema mišljenju autora članka, to takođe deluje kao "signal usmeren direktno na Moskvu".

Ranije je američka ratna mornarica saopštila da je "Sivulf" stigao u norveški grad Tromse, a kasnije su njegove fotografije objavljene u toj luci. S tim u vezi, kontraadmiral Entoni Karulo rekao je da prebacivanje podmornice "povećava i tako velike sposobnosti podvodnog ratovanjaׅ" i pokazuje "kontinuiranu posvećenost SAD osiguranju pomorske bezbednosti i obuzdavanju u čitavom regionu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: