U danu kada se Rusija oglasila na ulice izašlo 200.000 ljudi

U Minsku sinoć održan najmasovniji protest protiv rezultata predsedničkih izbora u Belorusiji. Održan je i kontramiting.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.08.2020.

07:42

U danu kada se Rusija oglasila na ulice izašlo 200.000 ljudi
Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

Na njemu je učestvovalo više desetina hiljada demonstranata.

Na ulicama nije bilo vidno prisustvo policije, a Rojters procenjuje da se u danu kada je Rusija prihvatila da pruži podršku Belorusiji u slučaju vojne pretnje iz inostranstva, okupilo oko 200.000 ljudi.

Demonstranti koji smatraju da su predsednički izbori na kojima je opet pobedio Lukašenko namešteni, uzvikivali su "Siđi s vlasti" i nosili transparente, cveće i balone, a pristalice Lukašenka održale su kontramiting u centru Minska.

Lukašenko je održao govor pred manjim brojem svojih pristalica u kojem je političke protivnike nazvao "pacovima" i zatražio da se odbrani nezavisnost Belorusije.

On je istakao da bi ponavljanje izbora značilo smrt Belorusije kao države.

"Rukovodstvo NATO traži od nas da održimo nove izbore. Ukoliko bismo im ispunili želju bila bi to smrt naše države", rekao je je Lukašenko na skupu i dodao da neće dozvoliti predaju Belorusije ni po cenu sopstvenog života.

Protesti su održani i u drugim gradovima.

Belorusko Ministarstvo unutrašnjih polova demantovalo je navode da je tokom današnjih protesta bilo hapšenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: