Kandidovala se zbog ljubavi: Svetlana za Sergeja

Svetlana Tihanovska (38), protivkandidatkinja Aleksandra Lukašenka na nedavno održanim predsedničkim izborima, u političke vode ušla je gotovo slučajno.

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.08.2020.

14:05

Kandidovala se zbog ljubavi: Svetlana za Sergeja
EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Nakon toga je njen suprug, opozicioni aktivista i bloger Sergej Tihanovski, uhapšen i ona se kandidovala umesto njega.

Kako je objasnila, kandidovala se za predsednika Belorusije zbog ljubavi - kako bi oslobodila supruga, sa kojim ima ćerku i sina.

Tihanovska, rođena u mestu Mikaševići u Belorusiji, tokom kampanje je obećavala da će osloboditi sve političke zatvorenike, da će sprovesti demokratske reforme, ukloniti sindikalni sporazum sa Rusijom, što mnogi opozicioni aktivisti u toj zemlji vide kao ometanje suvereniteta zemlje.

Takođe, obećala je i da će organizovati referendum o vraćanju Belorusije u stanje od pre 1994. godine i ponovo uspostaviti ograničenje od dva mandata za predsednika.

Ipak, kao glavni cilj ona je navela uspostavljanje poštenih i fer izbora, budući da su trenutni izbori, kako je rekla, nelegitimni zbog odbijanja vlade da registruje glavne protivnike aktuelnog predsednika Lukašenka.

Ona je kao nezavisni predsednički kandidat registrovana 14. jula, a podržala su je druga dva kandidata Valerij Cepkalo i Viktor Babarika, kojima je bilo zabranjeno da se registruju, a od kojih je jedan uhapšen a drugi je napustio zemlju.

Simbol njene kampanje postala je fotografija sa šefom Babarkine kampanje i suprugom Cepkala.

Noć pre održavanja izbora uhapšeni su neki članovi njene kampanje, zbog čega je ona svoje dvoje dece poslala u inostranstvo, sama se, prema pisanju medija, sakrivala u Minsku.

Čak i pre njene kandidature beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko tvrdio je da država nije spremna za predsednicu, a tokom same kampanje ona je dobijala dosta pretnji koje su sadržale elemente nasilja na rodnoj i seksualnoj osnovi, ali i da će završiti u zatvoru, da će joj deca biti oduzeta.

Nakon izbora, na kojima je osvojila oko 10 odsto glasova birača, ona je rekla da su oni lažirani i zatražila ponovno prebrojavanje, međutim zbog, kako je navela pretnji koje je dobijala, napustila je zemlju i pobegla u Litvaniju, odakle je poručila da je morala to da učini i da su joj deca najvažnija u životu.

"Mislila sam da me je cela ova kampanja jako očvrsnula i dala mi toliko snage da bih mogla sve da izdržim. Ali verovatno sam ostala slaba žena kakva sam prvobitno bila. Donela sam veoma tešku odluku za sebe", rekla je Tihanovska u video-snimku objavljenom na njenom nalogu na Tviteru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: